Οι πρόσκοποι σήμερα

Σήμερα οι πρόσκοποι είναι μία παγκόσμια εθελοντική, παιδαγωγική κίνηση για νέους και μεγάλους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους. Απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών χωρίς διακρίσεις. Δεν δίνεται σημασία στην καταγωγή, την φυλή ή την πίστη. Βασίζεται στον εθελοντισμό και την αλληλεκπαίδευση. Οι πρόσκοποι ως ομάδα, κάνουν διάφορες εθελοντικές δραστηριότητες, όπως να καθαρίζουν πάρκα ή παραλίες, αναδασώσεις (π.χ. όταν καίγονται τα δέντρα σε ένα βουνό), κ.ά. Ακόμα οι πρόσκοποι κάνουν και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, όπως ομαδικές εξορμήσεις σε βουνά, ομαδικά παιχνίδια, κατασκευές, κ.ά. Όλα αυτά συμβάλλουν στην σωματική, διανοητική, κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη των νέων. Έμφαση δίνεται στην φύση και την υπαίθρια ζωή.

Το σύστημα των προσκόπωνScreenshot_37

Οι πρόσκοποι χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία των ανθρώπων που βρίσκονται σε κάθε ομάδα:

  • Λυκόπουλο (7-11 ετών)
  • Πρόσκοπος (11-15 ετών)
  • Κοινότητα (15-18 ετών)
  • Προσκοπικό Δίκτυο (18-26 ετών)
  • Ενήλικο Στέλεχος (από τα 18 έτη)

Οι πρόσκοποι (11-15 ετών) χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες. Οι ομάδες ονομάζονται ενωμοτίες. Οι ενωμοτίες παίρνουν ονόματα ζώων (τα πιο συχνά είναι οι λύκοι, οι τίγρεις και οι σκαντζόχοιροι). Το κάθε παιδί σε κάθε ενωμοτία παίρνει και από μια ειδικότητα που είναι η «δουλειά» του στην ενωμοτία. Η ανώτερη ειδικότητα που μπορείς να έχεις είναι να είσαι ενωμοτάρχης (αρχηγός ενωμοτίας) και η δεύτερη είναι ο υπενωμοτάρχης (υπαρχηγός). Υπάρχουν και άλλες ειδικότητες, όπως αυτή του μαγειρείου, του φαρμακείου, της υγιεινής, του γραμματέα, κ.ά.

Επίσης, οι πρόσκοποι χωρίζονται σε ναυτοπροσκόπους, σε αεροπροσκόπους και σε πεζοπροσκόπους.

Η προσκοπική στολή στην Ελλάδα

Screenshot_36Η προσκοπική στολή είναι ένα ευρέως αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό του Προσκοπισμού. Αναλόγως τι ηλικία είσαι, φοράς διαφορετικό χρώμα στολής. Τα λυκόπουλα φοράνε κίτρινη στολή, οι πρόσκοποι φοράνε πράσινη, κλπ. Την στολή σιγά, σιγά την εμπλουτίζεις με σήματα που πρέπει να τα ράψεις σε αυτή. Το πιο σημαντικό σήμα είναι ένα μπλε σήμα που μπαίνει στο σημείο της καρδιάς. Αυτό το σήμα το παίρνεις όταν ορκιστείς. Ένα σημαντικό μέρος της στολής είναι το μαντήλι που έχει τα χρώματα της ελληνικής σημαίας (μπλε-άσπρο).

Ευάγγελος Καραλής Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης