Η σπατάλη τροφίμων

Καθημερινά βλέπουμε στην τηλεόραση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε άρθρα σε εφημερίδες, ακόμα και σε αφίσες καθώς προχωράμε στον δρόμο, δράσεις διάφορων περιβαλλοντικών οργανώσεων με θέμα την κλιματική αλλαγή. Όμως, πώς συνδέεται με αυτό και γενικότερα με την καταστροφή του περιβάλλοντος η σπατάλη των τροφίμων;λήψη

Αρχικά, όταν το φαγητό που έχουμε πετάξει καταλήγει στους σκουπιδότοπους και σαπίζει, τότε εκλύει ένα ισχυρό και βλαβερό αέριο, το μεθάνιο, το οποίο βλάπτει το περιβάλλον και συντελεί στην κλιματική αλλαγή. Επίσης, πετώντας φρούτα και λαχανικά πετιέται και η τεράστια ποσότητα νερού και οι σπόροι που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργειά τους, ενώ ρίχνοντας στα απορρίμματα κρέας ή ψάρια, τότε υπάρχει μείωση στη βιοποικιλότητα μιας περιοχής.

Η σπατάλη τροφίμων οφείλεται σε διάφορες κακές συνήθειες που έχουμε εμείς οι άνθρωποι. Στην καθημερινότητά μας συνηθίζουμε να αγοράζουμε τρόφιμα και προϊόντα απερίσκεπτα, χωρίς δηλαδή να σκεπτόμαστε αν τα χρειαζόμαστε πραγματικά και αν συμβάλλουν στην καλή κατάσταση της υγείας μας, με αποτέλεσμα να μην τα χρησιμοποιούμε και τελικά να τα πετάμε στα σκουπίδια. Επιπλέον, βάζοντας στο πιάτο μας μεγαλύτερες μερίδες φαγητού, κινδυνεύουμε να μην τις ολοκληρώσουμε και να καταλήξουν και αυτές στον κάδο απορριμμάτων του σπιτιού μας. Φυσικά, ποτέ δεν επιχειρούμε να παίξουμε και να κάνουμε φάρσες χρησιμοποιώντας τα τρόφιμα, τα οποία έχουμε στο σπίτι μας. Τέλος, εκτός από το σπίτι μας, παρατηρούμε και σε άλλα μέρη σπατάλη τροφίμων, όπως στα σούπερ-μάρκετ, όπου τα ληγμένα προϊόντα αποσύρονται από τα ράφια τους και ρίχνονται στα σκουπίδια, όπως επί ης και στις λαϊκές αγορές με τα σάπια φρούτα και λαχανικά.

giati-petame-fagito-sta-skoupidia_9528_XLΒέβαια, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναιρέσουμε το μερίδιο ευθύνης μας όσον αφορά τη σπατάλη τροφίμων και επομένως και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Αρχικά, μπορούμε πριν πάμε να ψωνίσουμε τα τρόφιμά μας να σκεπτόμαστε με σύνεση αυτά που χρειαζόμαστε και να τα σημειώνουμε σε μία λίστα, για να μην τα ξεχάσουμε. Επίσης, όταν μας περισσεύει φαγητό από το γεύμα μας μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μας για να το καταναλώσουμε την επόμενη μέρα ή ακόμη καλύτερα να το προσφέρουμε σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Επιπλέον, καλό θα ήταν, όταν βρισκόμαστε σε ένα εστιατόριο και δεν έχουμε ολοκληρώσει το φαγητό μας να το πάρουμε στο σπίτι, για να μην καταλήξει στη χωματερή. Επιπροσθέτως, άριστη κίνηση θα θεωρούνταν να βάζουμε στο πιάτο μας μικρότερες μερίδες και σε περίπτωση που δε χορτάσουμε να το ξαναγεμίσουμε, όσο εμείς πιστεύουμε ότι είναι αρκετό. Τέλος, για να μειώσουμε τη συμβολή μας στη σπατάλη τροφίμων, μπορούμε να ελέγχουμε τακτικά την ημερομηνία λήξης των φαγώσιμων προϊόντων, τα οποία έχουμε σπίτι μας, ώστε να προλάβουμε να τα καταναλώσουμε πριν αυτά λήξουν.

Εν κατακλείδι, η σπατάλη τροφίμων είναι ένα φαινόμενο, για το οποίο ευθύνονται αποκλειστικά οι άνθρωποι και οι κακές συνήθειες τους. Όμως, όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στη μείωσή της. Για αυτό, όλοι ενημερωνόμαστε και προσπαθούμε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων, ώστε με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σοφία Κουβελιώτη Α2

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης