28η Οκτωβρίου 1940 – Μια σπουδαία μέρα για την Ελλάδα!

      Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει και αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες εθνικές μας γιορτές. Εμείς οι Έλληνες, γιορτάζουμε βγαίνοντας στους δρόμους και παρακολουθούμε τις παρελάσεις των μαθητών, ενώ γίνεται και «επίδειξη» των στρατιωτικών μας δυνάμεων. Όλοι μας γνωρίζουμε την ύπαρξη αυτής της γιορτής, όμως τι γιορτάζουμε πραγματικά στην 28η Οκτωβρίου;

      Κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, το 1940, ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι κάλεσε, δια του Ιταλού πρέσβη Γκράτσι, την Ελλάδα να συμμετάσχει στον πόλεμο, υποστηρίζοντας ουσιαστικά τις δυνάμεις του Άξονα. Να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί ο τορπιλισμός του ελληνικού καταδρομικού Έλλη από ιταλικό υποβρύχιο στις 15 Αυγούστου του 1940 για να δείξουν οι Ιταλοί την δύναμή τους. Ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς τότε, απάντησε στο τελεσίγραφο των Ιταλών με την χαρακτηριστική φράση << Αυτό σημαίνει πόλεμος >>, απορρίπτοντας έτσι την πρόταση τους. Η παραπάνω φράση παρουσιάστηκε στις εφημερίδες ως το <<ΟΧΙ>> της Ελλάδος στην Ιταλία. Οι Ιταλοί τότε, υποτιμώντας το έθνος μας, κήρυξαν πόλεμο και έγινε άμεση επιστράτευση των Ελλήνων στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Τις επόμενες ημέρες δόθηκαν πολλές  μάχες, στις οποίες καταφέραμε εύκολα να επικρατήσουμε.

       Από τότε θυμόμαστε την 28η Οκτωβρίου ως την επέτειο του ΟΧΙ, για την οποία ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε πάντα περήφανοι.

 ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΚΟΤΣΗΣ    Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης