Η Παιδική Παχυσαρκία Σήμερα

Η  παιδική παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στους σημερινούς νέους. Παρά τη μεγάλη ποικιλία των φαγητών, ένα μεγάλο ποσοστό νέων, αγνοώντας, τις υγιεινές επιλογές, προτιμούν τα έτοιμα ανθυγιεινά σνακ, τα οποία παρά τη χαμηλή τους τιμή,  κάνουν πολύ κακό στον καταναλωτή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Παχυσαρκία αποτελεί μία από τις τρεις σημαντικότερες αιτίες θανάτου για τους κατοίκους των «αναπτυγμένων χωρών» του Δυτικού Κόσμου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά μιας έρευνα από την διαΝΕΟσις το 70% των παχύσαρκων εφήβων εξακολουθούν να είναι παχύσαρκοι και μετά τα 30. Αυτή η έρευνα αποδεικνύει πως οι έφηβοι που τρώνε ανθυγιεινά κρατάνε τις ανθυγιεινές συνήθειες τους όταν περνάνε στην ενηλικίωση. Αυτό μπορεί να είναι πολύ κακό για την υγεία τους.

Από το 1984 μέχρι το 2000 υπήρξε μια αύξηση στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού κατά 956%. Οι κατανάλωση έτοιμων φαγητών, πού είναι κυρίως ένα εύκολο και αποτελεσματικό γεύμα για αυτούς που δεν γνωρίζουν μαγειρική, είναι ανησυχητικό λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που καταναλώνονται του έτοιμου φαγητού λόγω των πολλών κακών που τα έτοιμα φαγητά προκαλούν στους καταναλωτές.Screenshot_2

Το ερώτημα όμως είναι το πώς αποφεύγουμε την παχυσαρκία ως ένας έφηβος ή γονιός, ώστε να είμαστε υγιείς! Το θέμα όμως είναι σύνθετο και δύσκολο. Δεν είναι θέμα μόνο να πιέσουμε και να πείσουμε τα παιδιά να μην τρώνε πολύ. Είναι θέμα που αφορά τους πάντες. Οι γονείς θα πρέπει να ενδιαφερθούν περισσότερο για το τι τρώνε τα παιδιά τους στο σπίτι αλλά και στο σχολείο. Πρέπει από μικρά να τα εκπαιδεύσουν σε όλες τις γεύσεις και όλα τα τρόφιμα ώστε να είναι αποδεκτά από αυτά, όταν το φαγητό γίνει συνειδητή και αυτόνομη διαδικασία. Η πράξη αυτή θα βοηθήσει το παιδί από της αναρίθμητες διαφημίσεις που βλέπει σήμερα για να μπορεί να αποφεύγει να κρίνει μέσω τους.

Το σχολικό περιβάλλον είναι το  «ιδανικό» για ανθυγιεινές επιρροές στα παιδιά, αφού τα μηχανήματα και το κυλικείο του σχολείου είναι συνήθως  γεμάτα γλυκά και τσιπς. Λόγω της μεγάλης τους κατανάλωσης, πολλά σχολεία έχουνε σταματήσει την πώλησή τους και αυτό είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Η παιδική παχυσαρκία λοιπόν είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο και ο κόσμος θα ήτανε πολύ καλύτερος χωρίς αυτό το πρόβλημα. Όμως αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να  λυθεί ατομικά, χρειάζεται μια συνολική προσπάθεια από όλους!

 Χρήστος Ζαχαράκης Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης