Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της ορχήστρας της Βιέννης

Η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της ορχήστρας της Βιέννης εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί για την Αυστρία αλλά και για όλον τον κόσμο ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του κόσμου. Η συναυλία πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, στο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης  στις 11.15 ώρα Αυστρίας, ενώ μεταδίδεται ζωντανά σε περισσότερες από 90 χώρες στον κόσμο.

Η φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης ιδρύθηκε το 1842 και  πολύ σύντομα αναδείχτηκε ως το σημαντικότερο μουσικό σύνολο της πρωτεύουσας. Έχει καθιερωθεί η έναρξη της συναυλίας να γίνεται με μια γρήγορη πόλκα, να συνεχίζεται με τον «Ωραίο Γαλάζιο Δούναβη» και να κλείσει με το «Εμβατήριο Ρατζέσκι» υπό την καθοδήγηση του μαέστρου. Η πρώτη συναυλία με τη μορφή που έχει σήμερα, διοργανώθηκε το 1939 και είχε σκοπό την τόνωση του ηθικού των πολιτών αλλά και την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας. Τα έσοδα μάλιστα δόθηκαν για την ενίσχυση του στρατού των Ναζί.

Το κτίριο του Musikverein το οποίο εγκαινιάστηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1870,  σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν, ο οποίος είναι ο Δανός αρχιτέκτονας που κατασκεύασε στην Ελλάδα το Ζάππειο Μέγαρο, την Ακαδημία, το Πανεπιστήμιο καθώς και τη Βιβλιοθήκη των Αθηνών. Θεωρείται ότι παρά το γεγονός ότι ο αρχιτέκτονας δεν είχε ανάλογη εμπειρία σε κατασκευή αιθουσών προορισμένων για ακρόαση μουσικής, η ακουστική της «χρυσής αίθουσας» θεωρείται ακόμα και σήμερα κορυφαία.

Η «χρυσή αίθουσα» του μεγάρου όπου φιλοξενείται η πρωτοχρονιάτικη συναυλία, πάντα διακοσμημένη με αμέτρητα φρέσκα τριαντάφυλλα, αρχικά πρόσφερε ο Δήμος του Σαν Ρέμο της Ιταλίας, στη συνέχεια τα πρόσφεραν οι μουσικοί και τέλος από το 2015 και μετά όλα τα λουλούδια συλλέγονται αποκλειστικά από τους εθνικούς κήπους της Βιέννης. Η αίθουσα που διαθέτει 1744 θέσεις για καθιστούς και 300 θέσεις για όρθιους έχει μήκος 49 μέτρα, πλάτος 19 μέτρα και ύψος 18 μέτρα ύψος. Κάθε χρόνο τα εισιτήρια που διατίθενται στον κόσμο είναι περίπου 700 ενώ τα υπόλοιπα παραχωρούνται σε χορηγούς ή επίτιμα μέλη της ορχήστρας. Η ζήτηση είναι μεγάλη και τα εισιτήρια εξαντλούνται αμέσως. Είναι εντυπωσιακό ότι προκειμένου να παρακολουθήσει κάποιος τη συναυλία θα πρέπει να κάνει αρχικά από 1η έως 28 Φεβρουαρίου αίτηση μαζί με άλλους περίπου 60000 ανθρώπους, έπειτα να γίνει κλήρωση τον Μάρτιο και τέλος εφόσον κληρωθεί, θα πρέπει να περιμένει άλλους δέκα μήνες μέχρι να  την παρακολουθήσει.

Αν και είναι δύσκολο τελικά να παρευρεθείς σε κάποια από τις Πρωτοχρονιάτικες συναυλίες, μας δίνεται η ευκαιρία έστω και μέσα από μια οθόνη να ταξιδέψουμε στον μαγικό κόσμο της μουσικής.

Αθηνά Ιντζέ Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης