Μόνος στο Σπίτι (Home Alone) – Μία Οικογενειακή Κωμωδία Χωρίς την…Οικογένεια!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η κλασική, διαχρονική και άκρως επιτυχημένη ταινία με τίτλο «Μόνος στο Σπίτι»,  κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 16 Νοεμβρίου 1990, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τις κινηματογραφικές αίθουσες να γεμίζουν από κόσμο.

H ταινία, σε σκηνοθεσία του Chris Columbus και σενάριο του John Hughes γυρίστηκε κυρίως στην μητροπολιτική πόλη του Σικάγο των ΗΠΑ. Η εκπληκτική ερμηνεία των ηθοποιών αλλά και η εξαίρετη ποιότητα της μουσικής, της οποίας την σύνθεση ανέλαβε ο John Williams, έχουν καταφέρει να αναδείξουν την πλοκή του κυρίαρχα κωμικού χαρακτήρα αυτού του υπερθεάματος. Το έργο προτάθηκε για βραβείο Χρυσής Σφαίρας Α’ Αντρικού Ρόλου και για 2 βραβεία Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής και Καλύτερου Τραγουδιού, καθώς είχε και τα περισσότερα έσοδα στο box office, μέχρι το 2011, όταν η κυκλοφορία του “The Hangover II”, το ξεπέρασε. Το 1990, η υπόθεση κυκλοφόρησε και σε μορφή βιβλίου, με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις.

ΠΛΟΚΗ

H ιστορία διαδραματίζεται στο Σικάγο του Ιλινόις, όπου η οικογένεια ΜcCallister ετοιμάζεται για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές τους στο όμορφο Παρίσι της Γαλλίας. Το βράδυ πριν την αναχώρηση τους, όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται στην τραπεζαρία του σπιτιού για το βραδινό τους δείπνο και ο πρωταγωνιστής μας, ο οκτάχρονος Kevin, τσακώνεται με τον μεγαλύτερο αδερφό του. Η μητέρα του, Κate, τον στέλνει στο δωμάτιο του, για να τον τιμωρήσει. Το πρωί, η οικογένεια αποκοιμιέται, καθώς τα ξυπνητήρια δεν δουλεύουν σωστά, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο αεροδρόμιο για την πτήση οριακά. Πάνω στην βιασύνη τους λοιπόν, η πολυμελής οικογένεια ξεχνά να πάρει μαζί της τον Kevin, ο oποίος μένει μόνος του στο σπίτι. Η Kate, που ένιωθε πως κάτι δεν πήγαινε καλά, κατάλαβε ότι ο γιος της έλειπε, όταν το αεροπλάνο είχε ήδη απογειωθεί. Όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε, η ανήσυχη μητέρα προσπάθησε πολύ να βρει πτήση επιστροφής, όμως όλες ήταν γεμάτες, λόγω εορτών. Ύστερα από παράπονα, η Kate καταφέρνει να βρει εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης.

Παράλληλα, ο Kevin ξυπνάει και βρίσκει το σπίτι άδειο, κάτι όμως που αντί να τον φοβίσει, τον ενθουσιάζει, καθώς θα μπορούσε επιτέλους να απολαύσει την ελευθερία του. Την ανατροπή σε αυτήν την γαλήνη, θα φέρουν δύο ληστές, ο Harry και ο Marv, οι οποίοι έχουν σκοπό να διαρρήξουν όλα τα άδεια σπίτια της περιοχής. Ο οκτάχρονος αρχικά τους ξεγελά, κάνοντας τους να πιστεύουν πως τελικά η οικογένεια δεν έφυγε ποτέ για διακοπές, τρέποντας τους έτσι σε φυγή. Ύστερα όμως, όταν οι διαρρήκτες θα  ξαναπροσπαθήσουν να ληστέψουν το σπίτι, ο Kevin, με την εξυπνάδα του, θα στήσει διάφορες παγίδες που θα τους τραυματίσουν σοβαρά. Όσο εκείνοι παλεύουν με τις παγίδες, ο μικρός προλαβαίνει να τηλεφωνήσει στην αστυνομία, για να έρθουν ενισχύσεις και στην συνέχεια πηγαίνει σε ένα δεντρόσπιτο, αναγκάζοντας τους δύο ταλαιπωρημένους αδέξιους ληστές να τον ακολουθήσουν. O Ηarry και ο Marv καταφέρνουν να πιάσουν το μικρό αγόρι, όμως πριν προλάβουν να τον χτυπήσουν, ο Marley, ένας γείτονας που είχε κακή φήμη, αλλά στην εξέλιξη της ιστορίας διαψεύδεται, σώζει τον Kevin, χτυπώντας τους πισώπλατα με ένα φτυάρι.

Στο τέλος, η μητέρα καταφτάνει, ανήμερα των Χριστουγέννων στο σπίτι, όπου βρίσκει τον γιο της σώο και αβλαβή. Οι δυο τους συμφιλιώνονται και περιμένουν την υπόλοιπη οικογένεια να έρθει, η οποία περίμενε στο Παρίσι, με σκοπό να βρει μια απευθείας πτήση προς Σικάγο. Ο Kevin αποφασίζει να μην πει τίποτα απ’όσα συνέβησαν στην οικογένεια του και να προσπαθήσει να συνεχίσει ήρεμα τις διακοπές του, χωρίς πολλούς…μπελάδες!

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ

-Toν ρόλο του Kevin McCallister υποδύεται ο Macaulay Culkinκατάλογος11

-Toν ρόλο της Kate McCallister υποδύεται η Catherine O’Hara

-Toν ρόλο του Peter McCallister υποδύεται ο John Heard

- Toν ρόλο του Marley υποδύεται ο Roberts Blossom

-Toν ρόλο του Ηarry υποδύεται ο Joe Pesci

-Τον ρόλο του Marv υποδύεται ο Daniel Stern

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

Κατά την γνώμη μου, αξίζει να αφιερώσει κανείς δύο ώρες από τον ελεύθερο του χρόνο για να παρακολουθήσει αυτήν την ταινία. Η ερμηνεία των ηθοποιών αναδεικνύει το έξυπνο και ελκυστικό σενάριο, το οποίο είναι φτιαγμένο, έτσι ώστε να κάνει τον τηλεθεατή να νιώσει την αγωνία, για την κατάληξη της ιστορίας.

Στο παρακάτω σύνδεσμο, θα βρείτε το αυθεντικό trailer της ταινίας

 https://www.youtube.com/watch?v=jEDaVHmw7r4

                                                            Καραγκούνη Ελισάβετ-Νεκταρία, Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης