Πως γιορτάζεται η 24 Δεκεμβρίου στην Πολωνία

Η γέννηση του Χριστού γιορτάζεται στην Πολωνία διαφορετικά, αλλά εξίσου πολύ όμορφα όπως και στην Ελλάδα. Σε αντίθεση όμως με την Ελλάδα η 24 Δεκεμβρίου γιορτάζεται στην Πολωνία και μάλιστα με έναν πολύ οικογενειακό τρόπο. Όλοι η οικογένεια συγκεντρώνεται μαζί γύρω από ένα τραπέζι και τρώει ένα γεύμα μαζί. Η ημέρα αυτή ονομάζεται Wigilia (διαβάζεται: Βιγκίλια) και προέρχεται από την λατινική λέξη vigil που σημαίνει αγρυπνία, ενώ στα πολωνικά με μικρό γράμμα σημαίνει μια μέρα πριν από μία σημαντική γιορτή.

445

 Πριν από την ημέρα αυτή και σχεδόν όλη την προηγούμενη εβδομάδα γίνονται προετοιμασίες για τις 24 Δεκεμβρίου καθώς πάνω στο τραπέζι πρέπει να βρίσκονται 12 διαφορετικά γεύματα. Τα δώδεκα αυτά γεύματα συμβολίζουν τους δώδεκα απόστολους και τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Επιπλέον πρέπει3 όλα τα γεύματα να δοκιμαστούν από τα μέλη της οικογένειας καθώς αυτό θα φέρει στα μέλη της τύχη. Επίσης, τα παιδιά κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών στολίζουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και συχνά στρώνουν το τραπέζι. Το τραπέζι όμως αυτό έχει μια ιδιαιτερότητα. Πάντα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα κάθισμα άδειο καθώς όλοι οι άνθρωποι πρέπει εκείνη την ημέρα να είναι μαζί ασχέτως εάν έχουν οικογένεια ή όχι. Έτσι η οικογένεια πρέπει να είναι έτοιμη για τον ερχομό κάποιου επισκέπτη.

Το Χριστουγεννιάτικο δείπνο αρχίζει όταν το πρώτο αστέρι εμφανιστεί στον σκοτεινιασμένο ουρανό και μόλις όλοι καθίσουν στο τραπέζι. Το πρώτο άστρο του ουρανού συμβολίζει το αστέρι που εμφανίστηκε στους Τρεις Μάγους τους οποίους οδήγησε στον Χριστό. Πρώτου όλοι αρχίσουν να δοκιμάζουν το νόστιμο φαγητό η οικογένεια προσεύχεται στον Θεό. Στην συνέχεια, όλοι παίρνουν ένα κομμάτι άγιου ψωμιού που το λένε opłatek ( διαβάζεται οπουάτεκ). Ο καθένας πλησιάζει όλα τα μέλη της οικογένειας παίρνει ένα κομμάτι από το άγιο ψωμί του άλλου και του λέει μια ευχή. Αντίστοιχα ο άλλος παίρνει ένα μέρος από το άγιο ψωμί που κρατά ο άλλος στο χέρι του και του εύχεται μια ευχή.

4Αργότερα η οικογένεια κάθεται στο τραπέζι και αρχίζει το δείπνο. Στην κάθε οικογένεια στο τραπέζι είμαστε σε θέση να βρούμε λίγο διαφορετικά γεύματα και αυτό συνήθως σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Παρόλα αυτά πάντα υπάρχει ένα γεύμα που ονομάζεται pierogi ( διαβάζεται: πιερόγκι). Μοιάζουν λίγο με τα ελληνικά τυροπιτάκια μόνο που είναι διαφορετική η ζύμη τους και η γέμιση τους είναι με μανιτάρια ( εάν βρίσκεσαι στην βόρεια Πολωνία) ή με τυρί ( εάν βρίσκεσαι στην νότια Πολωνία). Επίσης συχνά συναντάμε διάφορες σούπες όπως barszczczerwonyzuszkami που είναι μία σούπα από παντζάρια και με μανιτάρια ή σούπα από μανιτάρια. Επιπλέον ψήνονται πολύ γευστικά γλυκά όπως tosernik που είναι φτιαγμένο από γλυκό τυρί, το makowiec που είναι φτιαγμένο από γέμιση παπαρούνας ή μελόψωμο. Σημαντικό επιπρόσθετα φαγητό που βρίσκεται σε κάθε σπίτι είναι διαφόρων ειδών ψάρια όπως σολομός, ρέγγα σε λάδι ή σε μαρινάτα, γριβάδι. Τέλος πάντα στο τραπέζι υπάρχει ψωμί και ως κύριο ποτό πίνετε κομπόστα αποξηραμένων φρούτων. Επομένως, η ημέρα αυτή είναι πολύ όμορφη, η ατμόσφαιρα είναι οικογενειακή όπως επίσης και όλα τα γεύματα.

Αθηνά Μαρία Κουλουμούνδρα  Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης