Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Μήπως, γνωρίζετε το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τα χαρακτηριστικά του; Αν όχι τότε το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει να μάθεις περισσότερα για το αρχαίο θέατρο! Αν όμως γνωρίζετε δεν πειράζει! Η επιπλέον γνώση κάνει πάντα καλό!

Σε αυτή την παράγραφο θα μιλήσω για γενικά χαρακτηριστικά του θεάτρου και ποτέ χτίστηκε. Αρχικά, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι κτισμένο στην περιοχή του Λιγουριού στην Αργολίδα και ανήκει στονScreenshot_6 δήμο της Επιδαύρου. Επίσης, ο Παυσανίας αναφέρει, πως το θέατρο αυτό  κατασκευάστηκε από τον Πολύκλειτο τον Νεότερο. Επιπρόσθετα, το αρχαίο θέατρο αποτελείται από το κοίλο (οι θέσεις που κάθονται οι θεατές), την ορχήστρα και το σκηνικά οικοδομικά. Τέλος, το θέατρο χτίστηκε σε δυο φάσεις. Η πρώτη φάση χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. ενώ η δεύτερη χρονολογείται στα τέλη του 2ου αιώνα. Συνοψίζοντας, αυτά είναι τα γενικά χαρακτηριστικά του θεάτρου της Επιδαύρου.

Γενικότερα, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στον αρχαίο κόσμο ήταν κέντρο ψυχαγωγίας και κέντρο θεραπείας. Αρχικά, το θέατρο αυτό, ήταν αφιερωμένο στον θεό Ασκληπιό,  ο οποίος ήταν ο θεραπευτής θεός της αρχαιότητας. Επίσης, σημαντικό είναι πως το θέατρο χωρούσε 13.000 με 14.000 θεατές και, συνήθως, στον χώρο του θεάτρου φιλοξενούνταν μουσικοί, δραματικοί και ωδικοί αγώνες, που συμπεριλαμβάνονταν στην λατρεία του Ασκληπιού. Τέλος , θεωρήθηκε θεραπευτικό το γεγονός της παρακολούθησης δραματικών παραστάσεων από τους θεατές, διότι είχε μεγάλη ωφέλεια στην ψυχική και σωματική τους υγειά. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ήταν Screenshot_5σημαντικό στα αρχαία χρόνια.

Σε αυτή την παράγραφο θα μιλήσω για την  σημερινή κατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου. Αρχικά, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που προστατεύονται από τον φορέα της UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Επίσης, στο χώρο του θεάτρου, το 1881, ξεκίνησαν συστηματικές ανασκαφές από την Αρχαιολογική Εταιρεία. Μέχρι σήμερα, για τη συντήρηση των μνημείων πραγματοποιούνται αρχαιολογικές έρευνες. Πλέον, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, κάθε χρόνο, γίνονται επισκέψεις τόσο ντόπιων όσο και ξένων τουριστών και συχνά προγραμματίζονται εκπαιδευτικές εκδρομές από σχολεία όλης της χώρας. Επίσης, το πιο σημαντικό, είναι ότι, κάθε χρόνο το καλοκαίρι, πραγματοποιούνται πολλά πολιτιστικά δρώμενα. Επίσης, γίνονται θεατρικές παραστάσεις  με βραβευμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες οι οποίοι παρουσιάζουν έργα από την αρχαία Ελληνική κωμωδία και τραγωδία. Τέλος, γίνονται φεστιβάλ για μικρούς και μεγάλους που δίνουν μια καλλιτεχνική πνοή στα βραδιά του καλοκαιριού. Συνοψίζοντας,  το αρχαίο θέατρο δεν είναι όπως ήταν παλιά.

Καταλαβαίνουμε ότι, οι παραπάνω παράγραφοι μας «διδάσκουν» πολλές και χρήσιμες  πληροφορίες για το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου που πιστεύω, δεν θα ξεχαστούν εύκολα.

Αχιλλέας Κουγιουμτζίδης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης