ΣΑΓΡΑΔΑ ΦΑΜΙΛΙΑ (ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ-ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ)

Η Σαγράδα Φαμίλια (ισπανικά: Basílica y Templo Expiatorio de la Sagrada Familia) αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Βαρκελώνης στην Καταλονία. Είναι μια μεγάλη ρωμαιοκαθολική εκκλησία και αν και ημιτελής συμπληρώνει τη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Δημιουργός της ήταν ο Καταλανός αρχιτέκτονας  Αντονί Γκαουντί (1852-1926),του οποίου τα έργα κοσμούν ολόκληρη τη Βαρκελώνη.

Screenshot_10Η κατασκευή της εκκλησίας υπήρξε ιδιαίτερα χρονοβόρα. Την είχε εμπνευστεί ένας βιβλιοπώλης, ο οποίος μετά την επιστροφή του από το Βατικανό της Ιταλίας,  είχε την πρόθεση να χτίσει μια εκκλησία εμπνευσμένη από εκεί. Μετά από δωρεές η κατασκευή ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου 1882 και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο Γκαουντί ανέλαβε το έργο το 1883, ενώ την πλήρη ευθύνη του πήρε στις 18 Μαρτίου 1883, αλλάζοντας ριζικά τον σχεδιασμό της, αφού μέχρι τότε ο σχεδιασμός του ναού άνηκε στον αρχιτέκτονα Francisco de Paula del Villar. Ο Γκαουντί  αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε αυτό. Μέχρι το  θάνατό του το 1926 είχε ολοκληρωθεί μόλις το ένα τέταρτο της κατασκευής, ενώ το 2010 είχε περάσει τη μέση. Μετά τον θάνατό του επιβραδύνθηκε αρκετά η κατασκευή της, αφού βασιζόταν κυρίως στις ιδιωτικές δωρεές και λόγω του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου σχεδόν διακόπηκε. Εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί το 2026, στην επέτειο των εκατό χρόνων από τον θάνατο του αρχιτέκτονα. Επομένως η κατασκευή της εκκλησίας διήρκεσε αρκετά χρόνια, αλλά ελπίζουμε να ολοκληρωθεί τη χρονιά που εκτιμάται η ολοκλήρωση της.

 Η Σαγράδα Φαμίλια είναι ένας αρκετά  εντυπωσιακός ναός μέχρι τώρα. Ο Γκαουντί είχε σχεδιάσει τον ναό σεScreenshot_9 γοτθικό ρυθμό, ο οποίος εμφανίστηκε τον Μεσαίωνα, με στοιχεία μοντερνισμού και προσεγμένη και ιδιαίτερη διακόσμηση, κίονες και αψίδες. Αποτελείται από τρεις προσόψεις: την πρόσοψη της Γέννησης προς την Ανατολή, την πρόσοψη των Παθών προς τη Δύση και  την πρόσοψη της Δόξας προς τον Νότο.  Η πρόσοψη της Γέννησης ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1935 κι έτσι παρουσιάζει μεγαλύτερες επιρροές από τον Γκαουντί. Η πρόσοψη των Παθών είναι γνωστή και αρκετά εντυπωσιακή για το κωδωνοστάσιό της. Η πρόσοψη της Δόξας κατασκευάζεται από το 2002 και θα αποτελέσει την πιο μνημειώδη και εντυπωσιακή πρόσοψη, καθώς θα παρουσιάζει την ανάβαση προς τον Θεό.

Τα κωδωνοστάσια της εκκλησίας είναι επίσης αρκετά εντυπωσιακά. Το αρχικό σχέδιο του αρχιτέκτονα ήταν η κατασκευή 18 κωδωνοστασίων που θα αντιπροσώπευαν τους τέσσερις Ευαγγελιστές, τους Δώδεκα Αποστόλους, την Παναγία και τον Ιησού. Μέχρι το 2010 είχαν κατασκευαστεί τα οκτώ από αυτά. Η ολοκλήρωση της κατασκευής των κωδωνοστασίων θα μετατρέψουν τη Σαγράδα Φαμίλια στην πιο ψηλή εκκλησία παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, θα κατέχει το υψηλότερο κωδωνοστάσιο με ύψος ακριβώς 170 μέτρα! Συμπερασματικά ο ναός έχει μία ιδιαίτερα θαυμαστή αρχιτεκτονική.

Κλείνοντας η Σαγράδα Φαμίλια αποτελεί ένα εκθαμβωτικό μνημείο και αξιοθέατο, που σίγουρα κάποιος πρέπει να επισκεφθεί αν βρεθεί ποτέ στην Βαρκελώνη.

Ζαφείρη Παναγιώτα Α’2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης