Το Άγαλμα της Ελευθερίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το άγαλμα απεικονίζει μία γυναίκα, η οποία συμβολίζει την ελευθερία. Η γυναικεία μορφή έχει το δεξί της χέρι υψωμένο και με αυτό κρατά έναν πυρσό, ενώ με το αριστερό της χέρι κρατά μία πλάκα, η οποία έχει χαραγμένη την ημερομηνία της ημέρας ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή «4 Ιουλίου 1776».
Το άγαλμα βάρους 228,456 τόνων και συνολικού ύψους 92 μέτρων ήταν δώρο από τη Γαλλία για τις ΗΠΑ. Την ιδέα για αυτό το μνημείο, το οποίο συμβολίζει την γαλλοαμερικανική φιλία, είχε ο Γάλλος ιστορικός Εντουάρ ντε Λαμπουλέ. Ένας έμπειρος Γάλλος γλύπτης, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί, ξεκίνησε το 1874 να κατασκευάζει στο Παρίσι το περίφημο άγαλμα χρησιμοποιώντας ένα παλιό σχέδιο του. Ο Μπαρτολντί, με αφορμή τα εγκαίνια της διώρυγας Σουέζ, είχε προτείνει στην Αιγυπτιακή κυβέρνηση, την κατασκευή ενός αγάλματος που θα παρίστανε μία Αιγύπτια, η οποία θα φορούσε μαντήλα και θα κρατούσε έναν πυρσό. Το άγαλμα αυτό θα είχε τίτλο «Η Αίγυπτος διαφωτίζει την Ασία» και θα τοποθετούνταν στο Πορτ Σάιντ. Όμως, καθώς η Αίγυπτος είχε ξοδέψει αρκετά χρήματα για την κατασκευή της διώρυγας, επέλεξε απλά να χτίσει έναν φάρο ύψους 55 μέτρων. Έτσι, ο Μπαρτολντί χρησιμοποίησε το παλιό του σχέδιο, έκανε τις απαραίτητες αλλαγές για να μετατρέψει την νεαρή Αιγύπτια σε κολοσσιαία θεά και άλλαξε τον τίτλο σε «Η Ελευθερία διαφωτίζει τον κόσμο». Την στατική δομή του Αγάλματος της Ελευθερίας μελέτησε ο πασίγνωστος μηχανικός Γκυστάβ Άιφελ.
Το 1885, το αποσυναρμολογημένο άγαλμα μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ, και έπειτα συναρμολογήθηκε ξανά εκεί. Σύμφωνα με απόφαση του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, το άγαλμα τοποθετήθηκε κοντά στην νησίδα Liberty Island, με στόχο να είναι ορατό σε οποιονδήποτε εισέρχεται ή εξέρχεται από το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Το μνημείο εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου 1886, είναι επισκέψιμο και από το 1986 είναι ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Ελισάβετ-Νεκταρία Καραγκούνη, Α2