Κοντά στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, οι αρχαιολόγοι βρήκαν έναν βασιλικό τάφο που φαίνεται ότι περιέχει την παλαιότερη και σχεδόν ολόκληρη μούμια στο κόσμο μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον διάσημο (από τις πολλές εμφανίσεις του στα ντοκιμαντέρ του Discovery Channel) Δρ Zahi Hawass. Η μούμια θεωρείται ότι δημιουργήθηκε πριν 4.300 χρόνια και είναι ενός ανθρώπου που ονομαζόταν Hekashepes και ήταν τοποθετημένη σε μια σαρκοφάγο που ήταν σφραγισμένη με κονίαμα.
Ανοίγοντάς την σαρκοφάγο, ανακάλυψαν ότι η μούμια ήταν καλυμμένη με χρυσό, «μία από τις πιο παλιές και καλύτερα διατηρημένες της Αιγύπτου με εξαίρεση τις βασιλικές μούμιες», διευκρίνισε ο αρχαιολόγος. Η σαρκοφάγος ήταν από ασβεστόλιθο «στην ακριβή κατάσταση που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι την είχαν αφήσει», δήλωσε ο επικεφαλής αρχαιολόγος. Σύμφωνα με τον Hawa η μούμια βρέθηκε στο κάτω μέρος ενός φρεατίου βάθους 15 μέτρων που ανακαλύφθηκε, σε μια ομάδα τάφων που βρέθηκε πρόσφατα κοντά στην πυραμίδα του Djoser κοντά στη Saqqara.
«Μεταξύ των άλλων τάφων που ανακαλύφθηκαν ήταν ένας που ανήκε στον Khnumdjedef, έναν υψηλόβαθμο ιερέα και αξιωματούχο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Unas, του τελευταίου Φαραώ της Πέμπτης Δυναστείας της Αιγύπτου (2498 π.Χ. – 2345 π.Χ.)». Μεταξύ των τάφων είναι και αυτός του Χνουμντζέντεφ, του μεγάλου ιερέα του Φαραώ Ούνας, η διακοσμημένη πυραμίδα του οποίου βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, του Μέρι, του φύλακα των μυστικών του βασιλιά, του Μέσι, μεγάλου ιερέα του Φαραώ Πεπί Α” και του Φετέκ, αντιγραφέα και δικαστή. Οι τάφοι που ανακαλύφθηκαν ήταν διακοσμημένοι με χρωματιστές σκηνές από την καθημερινότητα.
Η Αίγυπτος τον τελευταίο καιρό κάνει πολλές μεγάλες ανακοινώσεις κυρίως στη Σαχάρα αλλά και στο Λούξορ. Σε αυτήν την πόλη ανακαλύφθηκαν, οι θρυλικές Θήβες των Φαραώ, τα ερείπια «μιας ολόκληρης ρωμαϊκής πόλης» που χρονολογούνται στους πρώτους αιώνες μ. Χριστόν.