Γενίτσαροι και Μπούλες

Οι αποκριές είναι μια κινητή εορτή που γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με διαφορετικά ήθη και έθιμα. Η εορτή αυτή ξεκινάει την Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα. Όσο διαρκούν οι αποκριές οι άνθρωποι βγαίνουν στου δρόμους ντυμένοι με στολές και διασκεδάζουν.

Screenshot_16Ένα γνωστό έθιμο των αποκριών είναι οι «Γενίτσαροι και οι Μπούλες». Το έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα στη Νάουσα και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Παίρνουν μέρος μόνο οι νεαροί άνδρες, ανύπαντροι! Το έθιμο ξεκινά την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς, όπου νωρίς το πρωί, ετοιμάζεται ο Γενίτσαρος. Έναν περήφανο φουστανελοφόρο, με τα πολλά ασημικά στο στήθος και στη φουστανέλα. Επίσης φοράει μία κέρινη μάσκα και κρατάει ένα μακρύ σπαθί. Όταν πια είναι έτοιμος, αποχαιρετάει τους δικούς του, τινάζοντας τρεις φορές στο παράθυρο του σπιτιού και πηδώντας τρεις φορές στα δύο του πόδια. Το μεσημέρι οι Γενίτσαροι θα χορεύουν στους δρόμους με τη βοήθεια του νταούλι και του ζουρνά

Όμως πίσω από αυτό το έθιμο κρύβεται μια ιστορία. Το 1706 οι Ναουσιώτες αρνήθηκαν το παιδομάζωμα και σκότωσαν τον απεσταλμένο του σουλτάνου. Τότε ο σουλτάνος θέλησε να τους εξοντώσει. Οι νέοι της Νάουσας ντύθηκαν την αρματολίτικη στολή και φορώντας τον «πρόσωπο» για να μην τους αναγνωρίσουν οι Τούρκοι, και με τα ασημικά ραμμένα στο στήθος να τους προστατεύουν δημιουργώντας έναν τέλειο θώρακα γύριζαν την πόλη για να προστατέψουν τους κατοίκους τους.

Συμπερασματικά, ένα από τα γνωστότερα έθιμα της αποκριάς είναι οι «Γενίτσαροι και οι Μπούλες». Το έθιμο λαμβάνει μέρος στη Νάουσα. Όμως, από πίσω του κρύβει μια μεγάλη ιστορία.

 Ζωγράφος Δημήτριος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης