Αρχαιολογικός χώρος Δελφών

Στη Στερεά Ελλάδα βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στην Ελλάδα. Το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών. Οι Δελφοί αποτέλεσαν για αιώνες το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο των αρχαίων Ελλήνων. Είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.    Το αρχαιολογικό μουσείο περιλαμβάνειScreenshot_19 πλούσια συλλογή από αγάλματα, αρχιτεκτονικά γλυπτά και αφιερώματα των πιστών στο ιερό ναό. Στον προθάλαμο εκτίθεται ο ομφαλός της Γης, που συμβολίζει το κέντρου του κόσμου. Επίσης, παριστάνεται ο Ηνίοχος με το άρμα του, με ένα χάλκινο άγαλμα φορώντας έναν μακρύ χιτώνα, που εντυπωσιάζει χιλιάδες επισκέπτες, καθώς και η μαρμάρινη σφίγγα των Ναξίων ύψους 2,32 μέτρα. Τέλος οι αρχαϊκοί κούροι Κλέοβης και Βίτων συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές του μουσείου.

Το πιο σπουδαίο σημείο, κατά τη γνώμη μου, του αρχαιολογικού χώρου είναι το ιερό του Απόλλωνα. Από την ανατολική του γωνία οι επισκέπτες οδηγούνταν στον ναό του Απόλλωνα όπου η Πυθία έδινε τους χρησμούς της. Εκεί υπάρχει το ξακουστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ο θησαυρός των Αθηναίων είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτήρια και εντυπωσιακότερα. Το αρχαίο θέατρο κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Είναι χωρητικότητας 5.000 θεατών κι εκεί τελούνταν οι δραματικοί και μουσικοί αγώνες των Πυθιών. Από εκεί ψηλά βλέπει κανείς ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και τον ελαιώνα.

Το κυκλικό κτήριο γνωστό κι ως Θόλος είναι το σημείο όπου οι επισκέπτες προσέφεραν θυσίες στην Αθηνά Προναία. Το ιερό είναι το πιο χαρακτηριστικό μνημείο.  Η ιερή πηγή Κασταλία όπου οι επισκScreenshot_18έπτες έκαναν λουτρό καθώς και αθλητές που επρόκειτο να διαγωνιστούν σε κάποια αθλητική διοργάνωση έπλεναν μόνο τα μαλλιά τους. Τέλος όσοι είχαν διαπράξει φόνο επιζητούσαν κάθαρση πλένοντας ολόκληρο το σώμα τους.

Είναι απαραίτητο να το επισκεφτούμε τουλάχιστον μια φορά στην ζωή μας, διότι τα ευρήματα του είναι εντυπωσιακά, είναι οργανωμένα και ταξινομημένα με εξαιρετικό τρόπο. Είναι ένα κόσμημα για τον πολιτισμό μας.

 Α2 Θάνος Κάκκος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης