Ένα διαφορετικό μουσείο βρίσκεται κάτω από τα νερά της θάλασσας των Σποράδων. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου είναι ανοιχτό στο κοινό. Ιδρύθηκε και άνοιξε για πρώτη φορά το 2020 και περιμένει να φιλοξενήσει επισκέπτες και αυτό το καλοκαίρι! Τι ακριβώς όμως μπορούμε να δούμε σε αυτό το μουσείο;
Το Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου δημιουργήθηκε γύρω από ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Ευρώπης και περιλαμβάνει γύρω στους 3.000 αμφορείς. Ο χαρακτηρισμός «Παρθενώνας των ναυαγίων» που του έχει δοθεί δηλώνει την εξαιρετικά μεγάλη αρχαιολογική του σημασία, καθώς, παρά το πέρασμα τόσων αιώνων από την κατάληξή του στον πάτο της θάλασσας (420-425 π.Χ.), διατηρείται ακόμα σχεδόν ανέπαφοι το μεγαλύτερο πλήθος των αμφορέων. Το κοινό έχει εύκολη πρόσβαση στο μουσείο, το οποίο είναι ανοιχτό σε «δύτες αναψυχής» οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν και να το εξερευνήσουν με την καθοδήγηση έμπειρων δυτών. Οι δύτες μπορούν επίσης να καταδύονται με μία συσκευή η οποία παρέχει πληροφοριακό υλικό για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Τέλος, για τους λιγότερους τολμηρούς αλλά λάτρες της υποβρύχιας ζωής, υπάρχουν τραβηγμένα βίντεο από κάμερες στο ναυάγιο, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αλοννήσου. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι μπορούν να απολαύσουν το μαγευτικό αυτό ναυάγιο!
Η εμπειρία της επίσκεψης στο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό μουσείο της Αλοννήσου φαντάζει μοναδική και συναρπαστική. Συνδυάζει την μαγεία του αρχαιολογικού θησαυρού που «κοιμάται» τόσους αιώνες στον βυθό, την περιπέτεια και την εμπειρία της κατάδυσης αλλά και τον μοναδικό σε ομορφιά. Προτείνω σε όσους έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το μουσείο αυτό, κάνοντας μία διαφορετική αλλά ιδιαίτερα ψυχαγωγική βουτιά!
Ζαχαριά Αδαμαντία Α2