Μουσείο Μαστίχας Χίου

Screenshot_18Το Μουσείο Μαστίχας ιδρύθηκε το 2014, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την ένωση μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Το κτίριο βρίσκεται στη Νότια Χίο και συγκεκριμένα στα Μαστιχοχώρια, όπου  και καλλιεργείται το βασικό υλικό παραγωγής της μαστίχας, Pistacia lentiscus var. Chia. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αν και προσπάθησαν να την καλλιεργήσουν σε πολλά σημεία της Μεσογείου, μόνο στη Χίο καλλιεργείται και παράγεται. ΓιαScreenshot_17 τον λόγο αυτό, το 2014, εντάχθηκε στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Έτσι η μαστίχα έχει καθορίσει την οικονομική και πολιτισμική εικόνα της Χίου.

Στο μουσείο έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας της μαστιχοκαλλιέργειας, καθώς παράλληλα βλέπουμε το πώς επηρέασαν οι Screenshot_15συνθήκες του νησιού, όπως ο πόλεμος, την καλλιέργεια του  προϊόντος. Επίσης, μπορούμε να αγγίξουμε, να κόψουμε και να μυρίσουμε τον ακατέργαστο σκίνο καθώς το υπέροχο αρχιτεκτονικά κτίριο περιβάλλεται από μαστιχόδεντρα, που ο κάθε επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί. Χρησιμοποιώντας αμέτρητα μέσα, βίντεο, μοντέλα, μηχανές και άλλα μπορούμε να κατανοήσουμε κάθε λεπτομέρεια για τη μαστίχα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ διδακτικό και ενδιαφέρον. Συνεπώς, για τους παραπάνω λόγους, συνιστώ την επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Ιντζέ Αθηνά Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης