ΞΗΡΑΣΙΑ- ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Η κακοδιαχείριση της γης και των φυσικών της πόρων προκαλεί συχνά λειψυδρία και κυρίως ξηρασία. Πολλοί επιστήμονες και ειδικοί έχουν μιλήσει δημοσίως για περιβαλλοντικά προβλήματα προβλέποντας ότι ανάλογες ξηρασίες θα συνεχιστούν και μάλιστα θα επιδεινωθούν.Screenshot_14

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής προβλέπεται να συνεχιστεί για πέμπτη συνεχή χρονιά. Ακόμη, τα 2/3 της Ευρώπης βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για ξηρασία – πιθανόν τη χειρότερη των τελευταίων 500 ετών. Ταυτόχρονα, η Κίνα κάνει λόγο για επικίνδυνο κύμα καύσωνα και το τρίτο ξηρότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ.

Την ώρα που οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει προκαλέσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, η απληστία και οι πολιτικοί χειρισμοί που εξυπηρετούν σκοπιμότητες οδηγούν σε αποψίλωση των δασών, μόλυνση του περιβάλλοντος και κακή χρήση των φυσικών πόρων της γης. Όλα αυτά θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τα πολύτιμα αποθέματα νερού.

Τι μπορούμε άραγε να κάνουμε εμείς; Πολλοί ερευνητές ισχυρίζονται πως για να πετύχουν οι προσπάθειες διάσωσης του περιβάλλοντος και αναχαίτισης της ξηρασίας, είναι απαραίτητο να γίνουν σημαντικές αλλαγές και μάλιστα άμεσα και ταυτόχρονα. Κρίνεται λοιπόν σκόπιμη η καλύτερη διαχείριση της γης, των δασών, των ωκεανών και των υγρότοπων, καθώς και η χρήση πρωτοποριακών γεωργικών μεθόδων Screenshot_14και εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Παράλληλα, είναι καίριας σημασίας η μετάβαση σε ένα σύστημα τροφίμων που προωθεί κατά κύριο λόγο τη φυτοφαγική διατροφή η οποία περιλαμβάνει μέτρια πρόσληψη κρέατος και ψαριών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνει τη συνολική κατανάλωση και σπατάλη τροφίμων. Στην κατεύθυνση αυτή σπουδαίο ρόλο θα διαδραματίσει η υιοθέτηση της άποψης ότι η καλή ποιότητα ζωής δεν εξαρτάται από την απόκτηση υλικών πραγμάτων.

Συνεπώς, αν ο καθένας μας καταβάλλει προσπάθεια, η βαθιά ριζωμένη απληστία, η ιδιοτέλεια και η ενδεχομένως κοντόφθαλμη νοοτροπία ορισμένων ανθρώπων μπορεί πράγματι να αλλάξει.

Μαρίλια Κονδυλογιάννη Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης