Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

«Έχω κάτι να σας πω»

 

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023 το 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε με τη συμμετοχή σχολείων όλων των βαθμίδων και την παρουσία μαθητών και μαθητριών από όλη τη χώρα. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, οι υφυπουργοί Παιδείας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και Ζέττα Μακρή, στελέχη του υπουργείου μας, καθώς και η Συνήγορος του Παιδιού κ. Κουβαριτάκη.

Μαθήτριες και μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας, με βάση τις εμπειρίες τους συζήτησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο και στην πόλη μας. Στη συνέχεια εμπνεύστηκαν, συνεργάστηκαν και παρουσίασαν στην εκδήλωση του υπουργείου το χορευτικό δρώμενο με θέμα «Έχω κάτι να σας πω». Οι μαθήτριες Τριανταφυλλίδη Ειρήνη και Παπαδημητρίου Έλενα δημιούργησαν τη χορογραφία και συμμετείχαν στο χορευτικό, στο οποίο επιπλέον πήραν μέρος οι μαθήτριες Κιοημέρου Λυδία, Κωνσταντώνη Ιωάννα, Λούβαρη Χριστίνα, Μενουδάκη Ζωή-Νικολέτα, Ορφανού Ισιδώρα, Παπαδοπούλου Βασιλική, Χαρίτου Άννα. Ο μαθητής Μωρόγιαννης Αλέξανδρος φιλοτέχνησε ψηφιακή αφίσα ειδικά για την εκδήλωση, ενώ οι μαθητές Βασσάλος Στέφανος, Κόλλιας Μάρκος και Παπαευθυμίου Αλέξανδρος είχαν υποστηρικτικό ρόλο στις πρόβες. Το σενάριο και τον συντονισμό είχε η διευθύντριά μας κ. Κυζερίδη, ενώ στην παιδαγωγική ομάδα συμμετείχαν οι φιλόλογοι κ. Φιλόπουλου και Θραμπουλίδου.

Πώς μπορεί να σχετίζονται το χιπ χοπ, το λάτιν, ένα τραγούδι, μια αφίσα και μια συνέντευξη με την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ; Υπάρχουν άνθρωποι με κινητικές δεξιότητες ή δυσκολίες, άνθρωποι με εκφραστικές δεξιότητες ή δυσκολίες. Υπάρχουν οι εικαστικοί που εκφράζουν με τις εικόνες τους χίλιες λέξεις. Υπάρχουν χορευτές που με την κίνησή τους και τη γλώσσα του σώματος καταφέρνουν πιο εύκολα να εκφράζουν νοήματα.

Είμαστε όλοι τόσο διαφορετικοί κι ο καθένας μόνος του μπορεί να εκφράζεται, να πράττει και να δημιουργεί με τον δικό του τρόπο, όπως κάνει ένας χορευτής του χιπ χοπ. Όμως για να χορέψεις ταγκό πρέπει να συνεργαστείς, απαιτείται να είσαι ζευγάρι.

Στη σχολική μας κοινότητα «κάποια παιδάκια», όπως τραγουδάει ο Φοίβος Δεληβοριάς (https://www.youtube.com/watch?v=2_wmstANekk), είναι διαφορετικά, ΟΛΑ όμως έχουν ΙΣΑ δικαιώματα στην εκπαίδευση, ΟΛΑ είναι σεβαστά κι ο λόγος τους μετράει και ΟΛΑ συνεργάζονται σε ομάδες στη σχολική συμπεριληπτική, δημοκρατική και ισότιμη μικρογραφία της κοινωνίας μας.

Μετά το πέρας αυτής της πότε χαρούμενης, πότε συγκινητικής και πότε συγκλονιστικής εκδήλωσης, καθώς πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, συζητήσαμε όσα βιώσαμε, είδαμε και ακούσαμε. Το θερμό χειροκρότημα του κοινού το χαρήκαμε όλοι. Με τα συγχαρητήρια που δεχθήκαμε από τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τους μαθητές των άλλων σχολείων αισθανθήκαμε υπερήφανα μέλη μιας ευρύτερης κοινότητας.

Το πιο συγκλονιστικό ήταν η συνέντευξη μιας κοπέλας σε αναπηρικό καροτσάκι, που μας εξήγησε ότι αποκλείστηκε από την πολυήμερη σχολική εκδρομή της τάξης της, γιατί δεν υπήρχε πούλμαν με ράμπα για τη μετακίνησή της. Στο σχολείο μας δεν έχουμε ακόμη ασανσέρ για να μπορούν τα ΑμεΑ να μετακινούνται απρόσκοπτα μεταξύ των τεσσάρων επιπέδων του σχολείου. Υπάρχει τουαλέτα ΑμεΑ και ράμπες, αλλά όχι σε όλα τα σημεία όπου θα ήταν αναγκαίο.

Εκείνη την ημέρα συμφωνήσαμε όλοι ότι αξίζει να προσπαθούμε για την προσφορά ίσων ευκαιριών και για τη δυνατότητα πρόσβασης όλων σε όλους τους χώρους εντός και εκτός σχολείου και δεσμευτήκαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε να προχωρήσουν το σχολείο και η κοινωνία προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στην εκδήλωση

 

 

171325520-h-720

Χαλβατζή Δέσποινα
Περί Χαλβατζή Δέσποινα 16 Άρθρα
Γεννήθηκα το 1976 στην Αθήνα. Η καταγωγή μου είναι από την Ίμβρο. Η οικογένειά μου αλλά και οι πολύτιμες φιλίες που έκανα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα έχουν καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μου. Σπούδασα Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και για αρκετά χρόνια ασχολήθηκα με την επιμέλεια κειμένου σε πολιτιστικά ιδρύματα, εκδοτικούς οίκους και στην έντυπη και ηλεκτρονική ενημέρωση. Το 2008 διορίστηκα στη δημόσια εκπαίδευση. Από την Αθήνα στη Χίο, από τη Χίο στην Κορινθία και από εκεί πάλι πίσω στην Αθήνα. Υπηρετώ για δεύτερη χρονιά στο 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων (το λύκειο από το οποίο αποφοίτησα) και φέτος, κατόπιν πρότασης της Δ/ντριας του σχολείου, κας Κυζερίδη Μελπομένης, τολμάμε -με τους μαθητές που απαρτίζουν τη συντακτική ομάδα της σχολικής εφημερίδας αλλά και με καλοδεχούμενη τη συνδρομή όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών του σχολείου- να κοινοποιήσουμε στιγμές της σχολικής ζωής, να εκφράσουμε σκέψεις, προβληματισμούς με αφορμή την επικαιρότητα, να παρουσιάσουμε τα ενδιαφέροντά μας γύρω από την τέχνη και άλλα που ευελπιστούμε να προκύψουν στο πλαίσιο αυτής της απόπειρας... Η κοσμοθεωρία μου συμπυκνώνεται στα λόγια του Τζον Κίτινγκ από την ταινία «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών»: «Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή… Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας! –αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή!».