Επίσκεψη στη Φιλοσοφική Σχολή

Επίσκεψη στο… προσεχές μέλλον!

 

Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς μαθητές και μαθήτριες θέτουν συγκεκριμένους στόχους και καταβάλλουν προσπάθειες, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, για την επίτευξή τους. Ιδίως όμως οι τελειόφοιτοι του Λυκείου, που ολοκληρώνουν τον κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διακατέχονται από ανησυχία όχι μόνο για την επίτευξη των επιδιώξεών τους αλλά πολύ περισσότερο για τη λήψη ορθών αποφάσεων για το μέλλον τους.

Με πρόθεση να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, το σχολείο μας διοργάνωσε για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών Β΄ και Γ΄ Λυκείου επίσκεψη στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Ανάλογες επισκέψεις βέβαια έχουν πραγματοποιηθεί για τους μαθητές των άλλων προσανατολισμών σε αντίστοιχες σχολές και τμήματα.

Κατά την επίσκεψή μας στη Φιλοσοφική Σχολή, που έγινε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, μαθητές και μαθήτριες είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε από κοντά ένα μέρος της καθημερινότητας των φοιτητών. Στην αρχή της περιήγησής μας οδηγηθήκαμε στον χώρο της Βιβλιοθήκης, που λειτουργεί από το 2019. Μείναμε όλοι έκπληκτοι από την τεράστια ποικιλία των βιβλίων αλλά και από την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική του κτηρίου. Οι υπάλληλοι μας ενημέρωσαν για το σύστημα ταξινόμησης των βιβλίων (γνωστό ως σύστημα «Dewey»), που μας εντυπωσίασε. Η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του χώρου αποτέλεσε για πολλούς από μας κίνητρο για την πορεία που επιθυμούμε να ακολουθήσουμε! Το ίδιο εντυπωσιασμένοι έμειναν και οι καθηγητές που μας συνόδευαν, πολλοί από τους οποίους είχαν περάσει μεν τα φοιτητικά τους χρόνια στην Πανεπιστημιούπολη, αλλά δεν είχαν προλάβει τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης, που είναι πολύ πρόσφατη.

R

Στη συνέχεια μεταβήκαμε όλοι σε ένα αμφιθέατρο (auditorium) για να ενημερωθούμε για κάποια από τα τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών τους, τις μεταπτυχιακές σπουδές που προσφέρουν, καθώς και τη σύνδεσή τους με την επαγγελματική σταδιοδρομία. Οι υπεύθυνοι των τμημάτων Φιλολογίας, Ψυχολογίας, Θεατρικών Σπουδών και Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με συντομία, αλλά και με αφοπλιστική ειλικρίνεια, μας κατατόπισαν πάνω σε θέματα που απασχολούν τους υποψήφιους φοιτητές και έλυσαν απορίες μας. Παρότι παραδέχτηκαν τη σημασία που έχουν οι επιλογές μας για την επαγγελματική μας ανέλιξη, μας συμβούλευσαν να επικεντρωθούμε μάλλον σε αυτό που πραγματικά μάς ευχαριστεί, διαβεβαιώνοντάς μας ότι, αν ξέρουμε τι θέλουμε, θα βρούμε τον δρόμο μας μέσα στο πλαίσιο βέβαια που προσφέρει το κάθε τμήμα.

Σε γενικές γραμμές, η ενημέρωση προσέφερε σημαντικό όφελος στους εφήβους του σχολείου! Υπήρξε μάλιστα διττή η αρωγή αυτής της επίσκεψης, καθώς μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες αλλά και συνέβαλε θετικά στην ψυχοσύνθεσή μας:  υπενθύμισε τους στόχους που επιδιώκουμε μέσα από τη σχολική ζωή και λειτούργησε ως κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερη αφοσίωση στις μαθητικές μας υποχρεώσεις.

 Δέσποινα – Καλλιόπη Φοινίτση

Χαλβατζή Δέσποινα
Περί Χαλβατζή Δέσποινα 16 Άρθρα
Γεννήθηκα το 1976 στην Αθήνα. Η καταγωγή μου είναι από την Ίμβρο. Η οικογένειά μου αλλά και οι πολύτιμες φιλίες που έκανα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα έχουν καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μου. Σπούδασα Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και για αρκετά χρόνια ασχολήθηκα με την επιμέλεια κειμένου σε πολιτιστικά ιδρύματα, εκδοτικούς οίκους και στην έντυπη και ηλεκτρονική ενημέρωση. Το 2008 διορίστηκα στη δημόσια εκπαίδευση. Από την Αθήνα στη Χίο, από τη Χίο στην Κορινθία και από εκεί πάλι πίσω στην Αθήνα. Υπηρετώ για δεύτερη χρονιά στο 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων (το λύκειο από το οποίο αποφοίτησα) και φέτος, κατόπιν πρότασης της Δ/ντριας του σχολείου, κας Κυζερίδη Μελπομένης, τολμάμε -με τους μαθητές που απαρτίζουν τη συντακτική ομάδα της σχολικής εφημερίδας αλλά και με καλοδεχούμενη τη συνδρομή όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών του σχολείου- να κοινοποιήσουμε στιγμές της σχολικής ζωής, να εκφράσουμε σκέψεις, προβληματισμούς με αφορμή την επικαιρότητα, να παρουσιάσουμε τα ενδιαφέροντά μας γύρω από την τέχνη και άλλα που ευελπιστούμε να προκύψουν στο πλαίσιο αυτής της απόπειρας... Η κοσμοθεωρία μου συμπυκνώνεται στα λόγια του Τζον Κίτινγκ από την ταινία «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών»: «Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή… Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας! –αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή!».