Σήμερα τα Φώτα και ο Φωτισμός!

hqdefault

Τα Θεοφάνεια είναι μια μεγάλη χριστιανική εορτή, που γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η γιορτή
της ανάμνησης της βάπτισης του Ιησού Χριστού.

αρχείο λήψης (1)

Την παραμονή των Φώτων ψάλλονται από τα  παιδιά τα κάλαντα των Φώτων , όπως λέγονται, σε πολλές παραλλαγές. Οι περισσότερες αρχίζουν με τους στίχους: «Σήμερα είν” τα Φώτα και ο φωτισμός / και χαρά μεγάλη και αγιασμός…».hqdefault (1)

Ανήμερα, στις 6 Γενάρη, μετά από τον εκκλησιασμό,ακολουθούν κάποια έθιμα.  Αρχικά, πραγματοποιείται το ‘’πιάσιμο’’ του Σταυρού από νεαρούς κολυμβητές.  Λευκά περιστέρια ελευθερώνονται και πετούν στον ουρανό. Ο Σταυρός καταδύεται σε θαλάσσιο χώρο ( λιμάνια, όχθες ποταμών ). Ο κολυμβητής που πιάνει τον Σταυρό, τον φιλάει κι έπειτα τον περιφέρει στις οικίες και λαμβάνει πλούσια δώρα.

             αρχείο λήψης (11)

Επίσης, γίνεται Αγιασμός των οικιών από τους ιερείς. Στην Ελλάδα ο αγιασμός γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανίων και λέγεται «Μικρός Αγιασμός». Με τον «Μικρό Αγιασμό», ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Παλαιότερα, συνέδεαν τον αγιασμό των σπιτιών με την εξαφάνιση των καλικάντζαρων, τους οποίους φαντάζονταν να φεύγουν τρομαγμένοι με τον ερχομό και τον αγιασμό του ιερέα.

 Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι χριστιανοί παίρνουν τις εικόνες που έχουν στα σπίτια τους και τις πλένουν σε ποτάμια.   Το όμορφο αυτό έθιμο ονομάζεται «πλύσιμο των εικόνων». Επίσης ανήμερα των Θεοφανείων, το απόγευμα, σε πολλά χωριά οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί, ραντίζουν με αγιασμό τους στάβλους και τα χωράφια τους.

 Αυτά, είναι μερικά έθιμα που γίνονται κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια. Βεβαίως, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, υπάρχουν κι άλλα έθιμα όπως πχ τα «ραγκουτσάρια», που γίνονται κάθε χρόνο στην πόλη της Καστοριάς, όπου οι κάτοικοι μεταμφιέζονται για να ξορκίσουν το κακό.

 Κ.Μ. (Β2)

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ :

http://www.matia.gr/7/77/77_3_2.html

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1_(%CE%B5%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AE)

http://www.arcadiaportal.gr/news/ragkoytsaria-giala-giala-arapides-ta-ethima-ton-theofaneion-se-oli-tin-ellada

Σχολιάστε

Top