Έγινε σίφουνας!

5

Ο Σίφωνας: Ένα καταστροφικό, φυσικό φαινόμενο

Σίφωνας, ή σίφουνας στην καθομιλουμένη, πρόκειται για το πλέον έντονο και βίαιο φυσικό φαινόμενο που προκαλεί τεράστιες καταστροφές, ωστόσο είναι συνήθως μικρής διαμέτρου και μικρής χρονικής διάρκειας και ως αποτέλεσμα οι καταστροφές που προκαλεί, είναι περιορισμένης έκτασης.

222

Ο σίφωνας προκαλείται από τις ισχυρές καταιγίδες. Οι σίφωνες είναι βίαιες, περιστρεφόμενες στήλες αέρα. Μπορούν να σχηματιστούν ανά ένας τη φορά ή σε μεγάλα ξεσπάσματα κατά μήκος μιας καθορισμένης γραμμής ή μέσα σε μια μεγάλη έκταση ανάπτυξης. Τότε αναφέρονται ως οικογένεια σιφώνων.

333


2222


33

Ο πιο θανατηφόρος σίφωνας στην παγκόσμια ιστορία, ήταν ένας τεράστιος που χτύπησε τις πόλεις: Daulaptur και Saturia στο Μπαγκλαντές, στις 26/4/1989. Υπάρχει μια αβεβαιότητα ως προς τον αριθμό των θυμάτων, αλλά οι πιο τοπικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για: 1.300 νεκρούς, 12.000 τραυματίες και 80.000 άστεγους.

Χαρακτηριστικός, ήταν επίσης ο “Σίφωνας των Τριών Πολιτειών”, στις 18/3/1925, με τουλάχιστον 695 θύματα. Ήταν ο πιο θανατηφόρος σίφωνας στην ιστορία των Η.Π.Α. Η διαδρομή που κατάφερε να διανύσει ήταν η μεγαλύτερη που είχε καταγραφεί ποτέ στον κόσμο.

4444444

Αν και οι σίφωνες μπορεί να εμφανιστούν και να χτυπήσουν εντελώς ξαφνικά σε ελάχιστα λεπτά, υπάρχουν κάποιες προφυλάξεις και προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι άνθρωποι, τα οποία αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης από έναν σίφωνα:

  • Όταν μεταδίδεται έκτακτη είδηση ότι υπάρχει σίφωνας στην περιοχή, τότε όλοι πρέπει να καταφύγουν σε ένα υπόγειο ή αν δεν υπάρχει, σε ένα εσωτερικό δωμάτιο χωρίς παράθυρα (κατά προτίμηση την πιο κεντρική αίθουσα) στο ισόγειο ενός ανθεκτικού κτιρίου και να καθίσουν στο δάπεδο σκυφτοί και διπλωμένοι στην μέση, καλύπτοντας το κεφάλι με τα χέρια.

  • Αν κάποιοι βρεθούν μέσα ή κοντά σε αυτοκίνητο, πρέπει να αφιερώσουν μερικά δευτερόλεπτα για να εκτιμήσουν τον σίφωνα. Μόνο αν διαπιστώσουν ότι ο σίφωνας είναι αρκετά μακριά και δεν φαίνεται να τους πλησιάζει γρήγορα, τότε επιτρέπεται η διαφυγή με αυτοκίνητο.
  • 44
  • Τελειώνοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι σίφωνες είναι φυσικό φαινόμενο που δεν μπορούμε να σταματήσουμε αλλά μπορούμε να προφυλαχτούμε απ” αυτό γνωρίζοντας…! 

     Χ.Λ. (Α2)

     

Σχολιάστε

Top