Είναι αυτό που φαίνεται; – Οφθαλμαπάτες

5535ce0bc1b6adeb189056b2b06f4be8
Μερικοί τις βρίσκουν εκνευριστικές, ενώ άλλοι δεν χορταίνουν να τις βλέπουν! Οι οφθαλμαπάτες είναι κάτι που πάντα σε αφήνει μπερδεμένο και σε κάνει να αμφισβητείς την ίδια σου την όραση. Οι οπτικές οφθαλμαπάτες είναι ουσιαστικά εικόνες που διαφέρουν από την πραγματικότητα!
image10
Φαινομενικά η εικόνα δείχνει ένα μόνο πρόσωπο, τον Άλμπερτ Άινστάιν . Άν φοράτε γυαλιά μυωπίας, δοκιμάστε να τα βγάλετε και ένα νέο πρόσωπο θα σας αποκαλυφθεί! Άν δεν έχετε μυωπία, δοκιμάστε να απομακρυνθείτε από την οθόνη και να πάτε μερικά μέτρα πίσω!
image11
Κινείται η εικόνα;
image1
Τι ζώο αντικρίζετε μέσα στο φλιτζάνι του καφέ;
image9
Μα πώς γίνεται αυτό;
image2
«Μάτι» από τον Marko Popadic
image8
‘’Σκυλίσια’’ τέχνη!!!♥
image7
Δυνατός άνεμος!
image4
Τεχνητός ουρανός!

Με  μία επιστημονική ματιά :

Δεν είμαστε κάμερα, είμαστε υπολογιστής
Οταν κοιτάζετε γύρω σας το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε, βλέπετε όλα τα έπιπλα και τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα σε αυτό με όλα τα χρώματά τους και στην παραμικρή τους λεπτομέρεια. Η εικόνα αυτή σας φαίνεται απολύτως πραγματική και κανένας δεν αμφισβητεί ότι στον μεγαλύτερο βαθμό της είναι. Το ζήτημα είναι όμως ότι το οπτικό σας σύστημα δεν «βλέπει» πραγματικά όλα αυτά που εσείς νομίζετε ότι βλέπετε. Οι οπτικές πληροφορίες που φθάνουν στο κέντρο οπτικής επεξεργασίας του εγκεφάλου σας είναι στην πραγματικότητα ελάχιστες. Και αν το σκεφτείτε, ακούγεται λογικό: είναι αδύνατον όλα αυτά τα χιλιάδες ερεθίσματα να καταγράφονται ταυτοχρόνως με τόσο μεγάλη ακρίβεια. Ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί σαν «κάμερα», αλλά σαν ένας πανέξυπνος υπολογιστής: συγκεντρώνει μόνο τα λίγα στοιχεία που του είναι απαραίτητα και στη συνέχεια «χτίζει» την εικόνα με βάση αυτό που του φαίνεται λογικό, γνώριμο και οικείο.

«Ο εγκέφαλος στην πραγματικότητα κατασκευάζει το μεγαλύτερο μέρος της οπτικής εμπειρίας μας» λέει η Σουσάνα Μαρτίνεθ-Κόντε, διευθύντρια του Εργαστηρίου Οπτικής Νευροεπιστήμης του Νευρολογικού Ινστιτούτου Μπάροους στο Φίνιξ της Αριζόνας. «Οι γενικές πληροφορίες που έχουμε είναι πολύ περιορισμένες. Ο εγκέφαλος παίρνει ως “δείγμα” μόνο ένα μικροσκοπικό ποσοστό της πραγματικότητας που υπάρχει εκεί έξω. Οι οφθαλμαπάτες βασικά αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες και κατασκευάζει την αίσθησή μας για την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε σπάνια ταιριάζει με τον κόσμο εκεί έξω 100%».

Σήμερα  οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν τις οπτικές ψευδαισθήσεις που δημιουργούν οι φυσικοί νόμοι από τις οφθαλμαπάτες _ τις ψευδαισθήσεις που προκαλούνται από τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας.

Επιστημονικά στοιχεία- πηγή : Βήμα  science

M.Z. ( Β2)

Σχολιάστε

Top