Επικίνδυνες συγκεντρώσεις CO2 στις σχολικές τάξεις

poorventilation1

Το γνωρίζατε ……;

Μετρήσεις που έγιναν σε σχολεία του Λεκανοπεδίου έδειξαν ότι συχνά οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα ( CO2) στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων είναι διπλάσιες των ανώτερων ανεκτών ορίων. Το πρόβλημα επιδεινώνεται τους χειμερινούς μήνες .

Το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι τοξικό, αλλά σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις προκαλεί υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης και πιθανόν πονοκέφαλο, που δεν αφήνει τα παιδιά να παρακολουθήσουν το μάθημα και έχουν επίπτωση στην επίδοσή τους.

Όταν οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα σε μια αίθουσα ή έναν άλλο κλειστό χώρο στον οποίο βρίσκονται αρκετοί άνθρωποι ξεπεράσουν τις 2οο0 ppm ( με φυσιολογικά όρια κάτω από τα 1000 ppm) o χώρος επιβάλλεται να αεριστεί γιατί είναι επιβλαβείς.

Πώς όμως μπορεί να αεριστεί σωστά ένας κλειστός χώρος , ειδικά τους χειμερινούς μήνες ,

όταν λειτουργεί η θέρμανση ώστε να μην έχουμε μεγάλες απώλειες  θερμότητας; 

Στην παρακάτω εικόνα βρίσκεται η απάντηση !

1Tick_Mark_Dark-128

Ανοίγοντας για λίγα λεπτά πλήρως ένα παράθυρο ή ακόμα καλύτερα με τον διαμπερή αερισμό πετυχαίνουμε να αερίσουμε συντομότερα έναν χώρο χωρίς να χάσουμε πολλή θερμότητα.

cancel_delete_remove_stop-128Το να  προσπαθήσουμε να αερίσουμε τον χώρο χρησιμοποιώντας ένα παράθυρο με κλίση δεν είναι η καλύτερη λύση διότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος
για την ανανέωση του αέρα
με αποτέλεσμα να χάνεται περισσότερη θερμότητα.

Διαβάστε ένα σχετικό άρθρο για τις επιπτώσεις της υπερβολικής συγκέντρωσης CO2
σε κλειστούς χώρους όπως οι σχολικές αίθουσες .

 Γιατί πρέπει να αερίζουμε τακτικά τις τάξεις

Σχολιάστε

Top