Ήρων ο Αλεξανδρεύς- ένας σπουδαίος εφευρέτης!

ailosfaira

sym

 

        Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς, ήταν Έλληνας μηχανικός και γεωμέτρης. “Εζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου περίπου τον 1ο π.Χ. ή τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Υπήρξε διευθυντής της Ανώτατης Τεχνικής Σχολής της Αλεξάνδρειας, το πρώτο Πολυτεχνείο που είχε ιδρυθεί στο Μουσείο για μηχανικούς.

 Το Ηρώνειο ζήτημα:

          Δεν είναι εξακριβωμένο εάν ο Ήρων έζησε τον 1ο π.Χ. ή τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Οι μελετητές μάλιστα του πολύπλοκου αυτού Ηρώνειου ζητήματος τον εντάσσουν χρονικά σε περιόδους που κυμαίνονται σε διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων αιώνων. Συνοπτικά το Ηρώνειο ζήτημα, παρουσιάζεται στη βιβλιογραφία ως εξής: Ο Ήρων αναφέρει στα έργα του τον Αρχιμήδη (287-212 π.Χ.), αλλά επίσης, αναφέρεται από τον Πάππο (3ος-4ος αι. μ.Χ.)

      Η Αιολόσφαιρα του Ήρωνα:

          aiolosfaira2

Ήταν ο πρώτος που εφηύρε την ατμομηχανή με σκοπό να παράγει κινητήρια δύναμη με την βοήθεια του ατμού. Την ονόμασε ατμοστρόβιλο ή αιολόσφαιρα, από τον Αίολο τον θεό του ανέμου.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν η πρώτη ατμομηχανή στην ιστορία! Ένα εξαιρετικό δείγμα αρχαίας τεχνολογίας, το οποίο συνέλαβε ως ιδέα και κατασκεύασε ο Ήρωνας, αυτός ο σπουδαίος αρχαίος Έλληνας εφευρέτης.

 Πώς λειτουργούσε;

Πάνω από ένα λέβητα υπάρχουν δύο σωλήνες και γύρω από τα καμπυλωμένα άκρα τους εδράζεται μια σφαίρα με δύο ακροφύσια. Όταν θερμανθεί το νερό του λέβητα, ατμοποιείται και περνώντας από τους δύο κατακόρυφους σωλήνες εισέρχεται στη σφαίρα κι εξέρχεται με ταχύτητα από τα δύο ακροφύσια εξαναγκάζοντας τη σφαίρα σε αντίθετη συνεχή περιστροφή. Η μηχανή αυτή μπορούσε να περιστραφεί 1.500 φορές ανά λεπτό!

Η εφεύρεση του Ήρωνα ήταν επαναστατική για την εποχή της!
Πώς θα ήταν άραγε η ανθρωπότητα αν οι άνθρωποι είχαν συνειδητοποίησει τη σπουδαιότητα του έργου του και είχαν αξιοποιήσει την Αιολόσφαιρά του από τότε ;
Δυστυχώς όμως ξεχάστηκε ως το 1577 οπότε και η ατμομηχανή εφευρέθηκε εκ νέου από τον φιλόσοφο,
αστρονόμο και μηχανικό Taqi al-Din….

πρόγονος της σύγχρονης ατμομηχανής: H Αιολόσφαιρα του Ήρωνα

Χ.Λ.(Β2)

Σχολιάστε

Top