Οι πλαστικές σακούλες και η αρνητική τους επίδραση στο περιβάλλον και αντίστοιχα στην υγεία μας
Γιατί οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν το περιβάλλον;
-
Γιατί διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια εύκολα και καταλήγουν στη θάλασσα.
-
Είναι συνεχές φαινόμενο να βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας πλαστικές σακούλες σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με άλλα απορρίμματα με αποτέλεσμα τη μόλυνση της θάλασσας και των ψαριών που ζουν εκεί.
-
Για το 2017, στην Ελλάδα αντιστοιχεί η μεγαλύτερη χρήση πλαστικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση με περίπου 400 σακούλες κατά κεφαλήν ανά έτος (πηγή: ΙΕΛΚΑ).
-
Και τέλος σημειώθηκε ότι έως το 2050 θα υπάρχουν πιο πολλά πλαστικά στη θάλασσα παρά ψάρια.
Η Επιβάρυνση του περιβάλλοντος τρέφεται με αυτά τα 4 γενικά στοιχεία που περιγράφουν την τραγική κατάσταση που έφεραν οι ανθρώπινες ενέργειες στο περιβάλλον, διαλύοντας την ισορροπία της φύσης.
Πρωτοβουλία με σύνθημα «Νοιαζόμαστε σήμερα – Ζούμε καλύτερα αύριο» υλοποιεί το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με την υποστήριξη τεσσάρων αλυσίδων σουπερμάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, My Market, Σκλαβενίτης)
Συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια ανοιχτή και προς άλλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.
ΣΤΌΧΟΣ είναι ο συντονισμός των κοινωφελών ενεργειών των αλυσίδων σουπερμάρκετ και η ενεργοποίηση των καταναλωτών για τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακούλων μεταφοράς.
ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ:
Δεν διασπώνται εύκολα και επιβαρύνουν την ομαλή λειτουργία της φύσης.
Σημειώνεται ότι ακόμα και η συντηρητική η εκτίμηση για 363 σακούλες φέρνει την Ελλάδα στην 1η θέση σε κατανάλωση, υπερδιπλάσια από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο των 175 τεμαχίων.
Το 21% του κοινού δηλώνει ότι παίρνει περισσότερες σακούλες από όσες χρειάζεται για τις αγορές του και με δεδομένο ότι η βασική χρήση
για το 81% του κοινού είναι ο κάδος απορριμμάτων φαίνεται ότι υπάρχει σαφώς περιθώριο μείωσης.
Αντίθετα, οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες (π. χ. υφασμάτινα) είναι ελάχιστες. Οι πωλήσεις υπολογίζονται με βάση την έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε 400.000-500.000 ανά έτος, δηλαδή περίπου 0.05 σακούλες ανά κάτοικο, όταν π. χ. η Δανία η οποία είναι από τις πιο προχωρημένες χώρες στη μείωση της πλαστικής σακούλας έχει 75 επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες ανά κάτοικο, ενώ ο μέσος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 23.
Παράλληλα το 91% του κοινού συμφωνεί ότι οι σακούλες πρέπει να μειωθούν, ενώ μάλιστα το 64% θεωρεί ότι πρέπει να απαγορευτεί η διάθεση τους.
Οι πλαστικές σακουλές είναι βλαβερές για το περιβάλλον καθώς τα ψάρια τις καταναλώνουν και οδηγούνται σε θάνατο. Οι σακούλες μολύνουν τους
ωκεανούς και τους μικροοργανισμούς που ζουν εκεί.
Με την αναπληρώτρια Συνήγορο Καταναλωτή και Διευθύντρια του Ευρωπαικού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας Αθήνα Κοντογιάννη, σημειώνεται:
«Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην κουλτούρα του Έλληνα καταναλωτή έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Είναι αναγκαίο να ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω οι καταναλωτές σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της χρήσης πλαστικής σακούλας μεταφοράς και να αλλάξει, ιδίως μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα παιδιά, η εσφαλμένη καταναλωτική νοοτροπία ότι το πλαστικό είναι ένα ακίνδυνο υλικό χαμηλού κόστους»
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν :
http://www.efsyn.gr/arthro/23-erotiseis-kai-apantiseis-gia-tis-plastikes-sakoyles
Κωνσταντίνα Σιδοπούλου
Παύλος Παπαδόπουλος
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.