Τέχνη και νέοι

geia8

Από τη στιγμή που οι ιστορικοί καταγράφουν την ανθρώπινη παρουσία στον πλανήτη μας, η τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης δραστηριότητας. Είναι εκτός από την αρχιτεκτονική και την γλυπτική, το θέατρο, ο χορός, η μουσική, η φωτογραφία και ο κινηματογράφος.

Σήμερα, πως η πρόοδος της τεχνολογίας έχει επηρεάσει την τέχνη σε κάθε της μορφή και ποιος ο ρόλος  των νέων σ’αυτή την εξέλιξη;

Η απάντηση είναι απλή:

Τέχνη είναι τα πάντα. Η τεχνολογία δεν στέκεται εμπόδιο στην τέχνη, αλλά αντίθετα, την εμπλουτίζει. Νέες μορφές τέχνης δημιουργούνται όπως μια κατασκευή, όπως οι Ομπρέλες του Ζογγόπουλου στη Θεσσαλονίκη, τα graffitti, το animation κ. α.

Πολλές φορές, οι άνθρωποι κατακρίνουν έργα, θεωρώντας τα ασήμαντα ή ακόμη και καταστροφικά. Ίσως επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν την πραγματική αξία αυτού του δημιουργήματος που αντικρίζουν ή ίσως είναι θέμα γούστου.Ωστόσο, ο καλλιτέχνης σε κάθε εποχή αποφασίζει να δημιουργήσει κάτι έτσι ώστε να μεταφέρει μηνύματα, απόψεις και συναισθήματα. Με το έργο του θέλει να προβληματίσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό. Αυτό το καλλιτεχνικό δημιούργημα μπορεί να έχει οποιαδήποτε μορφή. Μπορεί να είναι μια κατασκευή από καθημερινά αντικείμενα, ένα παιχνίδι για τον υπολογιστή ή μια κονσόλα ή ακόμη ένα σενάριο για μια ταινία ή μια θεατρική παράσταση. Το έργο αυτό μπορεί να προβάλλεται δημόσια ή να αποτελεί μέρος προσωπικής συλλογής.

Η τέχνη όποια μορφή κι αν έχει, είναι μια θάλασσα συναισθημάτων και ιδεών. Το κάθε καλλιτεχνικό έργο προκαλεί τα ανθρώπινα συναισθήματα και τις αισθήσεις.  Έχει σκοπό να αποδώσει τον εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνη και να γευτεί μια νότα αιωνιότητας. Με την τέχνη η ζωή ανυψώνεται πάνω από το παραδοσιακό και αποθανατίζει το χρόνο. Όμως, πως αντιλαμβάνονται την τέχνη οι νέοι σήμερα ;

Οι νέοι έρχονται σε επαφή με την τέχνη μέσα από σύγχρονα μέσα, πολλές φορές χωρίς αυτό να γίνεται συνειδητά. Η ταινία που θα δουν στον κινηματογράφο, το βιντεοπαιχνίδι που θα παίξουν στον υπολογιστή ή την κονσόλα, το graffitti που θα δουν στον τοίχο ενός κτιρίου κ.α.. Το κάθε ένα από αυτά κρύβουν πίσω τους ανθρώπους-δημιουργούς που δούλεψαν σκληρά για το αποτέλεσμα και προσπάθησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Ακόμη και νέοι, χωρίς ειδικές γνώσεις, μόνοι τους παράγουν τέχνη. Κάποιοι ασχολούνται με το graffitti, αψηφώντας τη γνώμη των πολλών και άλλοι γράφουν κείμενα ή ποιήματα που ντρέπονται να τα δείξουν. Άλλοι πάλι ασχολούνται με τον χορό, την ζωγραφική και το θέατρο. Οι περισσότεροι συνήθως τα απολαμβάνουν αυτά ως χόμπι. Δεν είναι μόνο αυτό… Παράγουν το δικό τους έργο, την δική τους τέχνη. Η τεχνολογία σήμερα εμπλουτίζει την τέχνη, δεν την εμποδίζει. Με τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και τα διάφορα διαδικτυακά εργαλεία, οι νέοι μπορούν πολύ εύκολα να δημιουργήσουν ένα παιχνίδι, ένα blog ή μια ζωγραφιά. Είτε με παραδοσιακά είτε με σύγχρονα μέσα, η επαφή των νέων με την τέχνη οφελεί πολλαπλά.  Εξασκούν την κριτική τους σκέψη, θα μπορέσουν να αφυπνίσουν το δημιουργικό τους ένστικτο και να αποκτήσουν καλλιτεχνική συνείδηση.

 Ποιος είπε πως η επίσκεψη σε μια γκαλερί μοντέρνας τέχνης ή μια ταινία στον κινηματογράφο δεν είναι το ίδιο ενδιαφέροντα για τους σημερινούς νέους;  Μήπως η ίδια η ζωή δεν είναι δημιουργία και τέχνη τελικά;

Α. Ε., Κ. Σ., Η. Α.

Βίντεο : https://www.youtube.com/watch?v=fe-pa4LQNHA

geia7

Σχολιάστε

Top