Τι είναι η παραπληροφόρηση και πώς μπορούμε να την αποφύγουμε;

4

Παραπληροφόρηση είναι η μεταφορά διαφόρων ψευδών ή αναληθών ή τροποποιημένων πληροφοριών

Μορφές παραπληροφόρησης

- Ανακριβείς πληροφορίες

- Μονόπλευρα διογκωμένες πληροφορίες

- Μετάδοση ψευδών πληροφοριών

- Απόκρυψη πληροφοριών

- Εμφατική προβολή δευτερευόντων θεμάτων

Παράγοντες που επιδιώκουν την παραπληροφόρηση

-Πολιτικές παρατάξεις

-Οικονομικοί παράγοντες

-Ενίσχυση τηλεθέασης, αναγνωσιμότητας, πωλήσεων

Γενικότερα, Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και η παραπληροφόρηση πολλές φορές υπερισχύει από την αληθινή είδηση , προκαλώντας αντιδράσεις ανάλογα με το πόσο υπερβολική είναι η ψεύτικη είδηση.

Εκατοντάδες χιλιάδες τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες, ιστολογία, υπηρεσίες ειδήσεων και διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης μας κατακλύζουν κάθε στιγμή με πληροφορίες.

Παράλληλα, πολλές από τις ειδήσεις που διαβάζουμε αποδεικνύονται κατασκευασμένες

Με τη βοήθεια του διαδικτύου είναι σήμερα δυνατόν να διαβάσει ή να ακούσει κανείς ολόκληρες τις πρωτότυπες δηλώσεις όπως ακριβώς δημοσιεύτηκαν ή ανακοινώθηκαν δια ζώσης.

Το ακόλουθο βίντεο περιγράφει πως διαδίδονται τα ψεύτικα νέα. Συγκεκριμένα λέει: “Ένα ψέμα μπορεί να ταξιδέψει στην άλλη άκρη του κόσμου, ενώ η αλήθεια βάζει ακόμη τα παπούτσια της.”

Τι πιστεύετε εννοεί με αυτό;
Τα ψεύτικα νέα εξαπλώνονται πιο γρήγορα καθώς συνηθίζουν να είναι παρατραβηγμένα για να μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κοινού.
Η αλήθεια συχνά δεν είναι τόσο συναρπαστική όσο μια παρατραβηγμένη είδηση.

Πώς να μην τυφλωθεί κανείς;

Αν και η πληροφόρηση πέφτει συχνά θύμα της λογοκρισίας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτούμε τα ψέματα. Το δικαίωμα στην ενημέρωση και η υπεράσπισή του είναι καθήκον του πολίτη ο οποίος οφείλει να αναρωτιέται γύρω από τον τρόπο της ενημέρωσής του.

  Η άποψη δημόσιων προσώπων

O  Έλληνας επίτροπος , Δημήτρης Αβραμόπουλος ,διατύπωσε την άποψη του σχετικά με την παραπληροφόρηση . Συγκεκριμένα:«η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις αποτελούν υβριδικές απειλές για τους δημοκρατικούς θεσμούς μας και για την ασφάλειά μας. Η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή. Μαζί με όλους τους σημαντικούς ενδιαφερόμενους, θα αντιμετωπίσουμε μετωπικά την απειλή για να ενισχύσουμε τους πολίτες μας, να πνίξουμε την παραπληροφόρηση και να προωθήσουμε την ασφάλειά μας στον κυβερνοχώρο». Καθώς και πρόσθεσε τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση της :«Προτείνουμε σήμερα συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο στην ΕΕ. Έχουμε την ευθύνη να εργαστούμε μαζί για να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τους πολίτες μας εναντίον τέτοιων απειλών στην ενιαία ψηφιακή αγορά»

Η  σύζυγος του Μάρκους Μπεργκ, Ζοζεφίν, ήταν ανέκαθεν αρκετά δραστήρια στα social media ποστάροντας αρκετές φορές μηνύματα για τον σύζυγο της, τον Παναθηναϊκό αλλά και ότι συνέβαινε στην οικογένεια.

Τώρα θέλησε να πάρει και αυτή θέση για τη συμφωνία του Μπεργκ με την Αλ Αϊν να αποχαιρετήσει τους φίλους που γνώρισε στην Ελλάδα και να ευχαριστήσει όσους στήριξαν και στηρίζουν τον Σουηδό φορ και παράλληλα άφησε και κάποιες σπόντες.

«…Οι τελευταίες μέρες ήταν δραματικές και υπήρξε αρκετή παραπληροφόρηση αλλά θα προσπαθήσω να σταθώ υπεράνω, πιστεύοντας ότι ξέρετε στην καρδιά σας ποια είναι η αλήθεια και ποια όχι. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους έδειχναν και συνεχίζουν να δείχνουν απεριόριστη αγάπη και υποστήριξη σε μένα και στην οικογένεια. Να ξέρετε ότι η αγάπη σας θα ζεσταίνει τις καρδιές μας για πάντα…»

Το παρακάτω βίντεο αναλύει το θέμα της παραπληροφόρησης:

https://www.youtube.com/watch?v=cSKGa_7XJkg

 https://www.valuewalk.com/2017/02/fake-news-cnn/

Πηγές:

http://www.in.gr/2018/04/26/world/avramopoulos-proteinoume-metra-gia-antimetopisi-tis-parapliroforisis-sto-diadiktyo

 Στέλλα Συριστατίδου

Ρουντίνα Ελεζάι

Σχολιάστε

Top