Αστυνομία και Πανωλεθρία!
Τις τελευταίες μέρες ο ακαδημαϊκός χώρος τις Ελλάδας έχει βουίξει σχετικά με το νέο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση αστυνομικής φύλαξης στα Πανεπιστήμια. Η ανακοίνωση αυτού του σχεδίου προκάλεσε ένα χάσμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και, όσον αφορά στην ορθότητα του νόμου, οι απόψεις διίστανται.
Εντός άλλων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την ύπαρξη ελέγχου εισόδου και εξόδου στα πανεπιστημιακά κτήρια και την παρουσία ειδικής αστυνομικής ομάδας εκπαιδευμένης συγκεκριμένα για τη φύλαξη των ΑΕΙ. Οι φύλακες θα ανέρχονται στους χίλιους και θα αναφέρονται κατευθείαν στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ θα βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου. Η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) δεν θα φέρει πολυβόλα όπλα, θα είναι μονάχα εξοπλισμένη με γκλοπς και σπρέι πιπεριού. Σε περίπτωση έντονης εκδήλωσης βίας ή οποιασδήποτε επίθεσης στους φρουρούς, θα παρέχεται άμεση βοήθεια από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
Το νομοσχέδιο αυτό έχει ως στόχο την αποκατάσταση της τάξης στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ωστόσο έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους με αυτό και έχουν καταβάλει προσπάθειες να αποτρέψουν την επισημοποίησή του. Ένα από τα κυριότερα επιχειρήματα εναντίον του νομοσχεδίου είναι πως το σώμα των ΟΠΠΙ θα λογοδοτεί στην αστυνομία και όχι στις πανεπιστημιακές αρχές, γεγονός το οποίο έρχεται ενάντια στο δικαίωμα του ιδρύματος να αυτοδιοικείται. Ορισμένοι ισχυρίζονται πως τα θέματα ασφαλείας τα οποία εκδηλώνονται στα Πανεπιστήμια δεν είναι τόσο κρίσιμα όσο παρουσιάζονται και τα ποσά τα οποία ξοδεύονται για την υλοποίηση του νομοσχεδίου μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα για να χρηματοδοτήσουν επισκευές και απόκτηση εξοπλισμού για καλύτερες υποδομές. Οι διαδηλωτές φωνάζουν πως πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει αστυνομία στα Πανεπιστήμια, επομένως η παρουσία της δεν είναι απαραίτητη για να επιβληθεί η τάξη. Υποστηρίζουν πως η “αστυνόμευση έρχεται ενάντια στην ακαδημαϊκή ελευθερία” και είναι μία κατάσταση που επικρατεί σε δικτατορικά καθεστώτα, συσχετίζοντας το νομοσχέδιο με τις καταπιεστικές αρχές τις Χούντας. Ακόμα, πολλοί πιστεύουν πως η παρουσία ένοπλων φρουρών δεν θα περιορίσει τις συγκρούσεις, αλλά αντιθέτως θα προκαλεί και θα αυξήσει τις εντάσεις.
Όπως και με κάθε απόφαση μεγάλης σημασίας, έχουν δημιουργηθεί δύο αντίθετες πλευρές, καθώς από την άλλη υπάρχουν ακαδημαϊκοί και φοιτητές οι οποίοι υποστηρίζουν το πρόγραμμα με την ελπίδα πως θα αποτελέσει λύση στα προβλήματα, τα οποία εδώ και καιρό πλήττουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Ισχυρίζονται πως τα θέματα ασφαλείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κρίσιμα και συνεχή και πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα. Το ιστορικό της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνει επιθέσεις, καταλήψεις, βία, κλοπές, μέχρι και διακίνηση επικίνδυνων ουσιών. Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει, όπως λένε, από άρθρα τα οποία αναφέρονται σε φοιτητές και καθηγητές οι οποίοι στέλνονται στο νοσοκομείο μετά από επιθέσεις. Στη δήλωση πως κανένα άλλο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο δεν διαθέτει αστυνομική φύλαξη απαντούν λέγοντας πως καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τα ποσοστά της Ελλάδας όσον αφορά στην παραβατικότητα στα πανεπιστήμια. Οι υποστηριχτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται πως η αυστηρή φύλαξη μπορεί να είναι η μόνη αποτελεσματική λύση στις χρόνιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς οι εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται από διαδηλωτές δεν θα έχουν, όπως λένε, αποτέλεσμα. Διαφωνούν πως η αστυνόμευση αντανακλά το δικτατορικό καθεστώς και απαντούν πως η ύπαρξη της ΟΠΠΙ δεν σημαίνει αναγκαστικά καταπίεση και πως πρόκειται απλώς για μία σύνδεση που έχει γίνει στο μυαλό των ανθρώπων. Περαιτέρω, δηλώνουν πως το νομοσχέδιο δεν καταπατά την ακαδημαϊκή ελευθερία καθώς δεν στερείται, σύμφωνα με αυτούς, το δικαίωμα φοιτητών και εκπαιδευτικών στην έρευνα, τη διδασκαλία και την έκφραση.
Τα επιχειρήματα που διατυπώνει κάθε πλευρά έχουν μεγάλη βάση. Οι δύο πλευρές ωστόσο διαφωνούν για αρκετά πράγματα και χρησιμοποιούνται στις αντιπαραθέσεις πότε-πότε δεδομένα τα οποία δεν είναι βέβαιο πως ισχύουν. Τελικά, μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η τοποθέτηση αστυνομικής φύλαξης στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας θα μειώσει ή θα δημιουργήσει νέα προβλήματα…
-Ηχώ