Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων

              Σαν σήμερα πριν από 108 χρόνια επετεύχθη η οριστική απελευθέρωση των Ιωαννίνων, έπειτα από 483 ολόκληρα χρόνια, από τις δυνάμεις του διαδόχου Κωνσταντίνου. Ας κάνουμε όμως μια αναδρομή στο παρελθόν κι ας θυμηθούμε κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την περίοδο.

             Όταν ξεκίνησε ο Α Βαλκανικός πόλεμος τα ελληνικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του στρατηγού Κωνσταντίνου Σαπουντζάκη είχαν ως απώτερο στόχο τη διατήρηση των εδαφών στην Ήπειρο και ύστερα την επέκτασή τους και στον υπόλοιπο χώρο. Μόλις στις 6 Οκτωβρίου οι ελληνικές δυνάμεις κατέλαβαν τις περιοχές της Φιλιππιάδας και της Πρέβεζας και ο ελληνικός στρατός ήταν έτοιμος για να επιτεθεί στα Ιωάννινα και πιο συγκεκριμένα στα οχυρά του Μπιζανίου.

            Η πρώτη σημαντική επίθεση εκδηλώθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1912, και τελείωσε με ήττα των Ελλήνων πολεμιστών, η οποία θα σήμανε και το τέλος της ηγεσίας του Σαπουντζάκη. Τη στρατηγία ανέλαβε ο διάδοχος Κωνσταντίνος στις 3 Ιανουαρίου και μέχρι να φτάσει διέταξε αυστηρά να μη διαπραχθεί καμία επιθετική πράξη. Ο Σαπουντζάκης όμως, θέλοντας να αποκαταστήσει την κακή εικόνα του πρότεινε αιφνιδιαστική επίθεση κατά των Τούρκων και τελικά έγινε πράξη στις 7 Ιανουαρίου, όμως ο στρατός του ηττήθηκε και πάλι.

               Η άφιξη του Κωνσταντίνου στις 10 Ιανουαρίου βρήκε τον ελληνικό στρατό αποδεκατισμένο και για αυτό ζητήθηκαν ενισχύσεις από τον τότε πρωθυπουργό Βενιζέλο, ο οποίος όμως αρνήθηκε την πρόταση μη μπορώντας να διαθέσει μονάδες από τη Μακεδονία. Έπειτα από παύση πυρός για περίπου έναν μήνα, αποφασίστηκε η ημερομηνία της τρίτης και τελικής επίθεσης για τις 20 Φεβρουαρίου 1913. Την παραμονή της γενικής επίθεσης, ο ελληνικός στρατός έφτανε τις 41.000 μαζί με 105 κανόνια έναντι των 35.000 Τούρκων πολεμιστών και των 162 κανονιών.

              Τα ξημερώματα της 20ης Φεβρουαρίου τα ελληνικά στρατεύματα παρατάχτηκαν στον λόφο προς ταScreenshot_4 οχυρά του Μπιζανίου και μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας είχαν φτάσει σχεδόν έξω από το τα οχυρά. Σημαντικό παράγοντα σε αυτή την επιτυχία των Ελλήνων έπαιξαν οι πολεμικές ενέργειες του τάγματος του Ιωάννη Βελισσαρίου καθώς κατάφεραν να διακόψουν την επικοινωνία της τουρκικής διοίκησης με τον στρατό κι έτσι οι Τούρκοι στρατιώτες έμειναν αποκομμένοι στο Μπιζάνι. Το βράδυ εκείνης της ημέρας ο Κωνσταντίνος δέχτηκε επιστολή από τον Οθωμανό στρατηγό Εσάτ Πασά ο οποίος ουσιαστικά του παρέδιδε άμεσα το Μπιζάνι και την πόλη των Ιωαννίνων.

                Από τα ξημερώματα της 21ης Φεβρουαρίου 1913 τα Ιωάννινα θεωρούνταν πλέον ελεύθερα, ενώ στις 22 Φεβρουαρίου παρέλασαν οι πρώτες ελληνικές δυνάμεις στην πόλη που απελευθερώθηκε έπειτα από 483 χρόνια σκλαβιάς! Ταυτόχρονα, η οριστική απελευθέρωση των Ιωαννίνων σήμανε και τη λήξη του Α Βαλκανικού πολέμου με τους Οθωμανούς να φεύγουν ηττημένοι, αφήνοντας πίσω τα Βαλκανικά εδάφη που είχαν κατακτήσει…

 Θοδωρής Τράπαλης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης