Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,  θα σας παρουσιάσω τέσσερις γυναίκες με ξεχωριστό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία, που άφησαν το στίγμα τους και συνεισέφεραν με το έργο τους στην ανθρωπότητα.

Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί ( 7 Νοεμβρίου 1867 - 4 Ιουλίου 1934) ήταν φυσικός και χημικός μεScreenshot_18 καταγωγή από την Πολωνία. Μαζί με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τη ραδιενέργεια. Άλλη ανακάλυψή της είναι το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Επίσης, τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911). Υπήρξε η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, γνωστή επίσης ως Μαντάμ Κιουρί.Screenshot_19

 Η Γκαμπριέλ Μπονέρ «Κοκό» Σανέλ (19 Αυγούστου 1883 - 10 Ιανουαρίου 1971), γνωστή ως Κοκό Σανέλ, ήταν Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, μία από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα, που άλλαξε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η μόδα.

 Η Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ 24 Ιουλίου 1897 – εξαφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 1937 και κηρύχθηκε θανούσα στις 5 Ιανουαρίου 1939), ήταν Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Screenshot_20

Screenshot_21Η Ιωάννα της Λωρραίνης ή Ζαν ντ’Αρκ (6 Ιανουαρίου 1412 - 30 Μαΐου 1431) ήταν Γαλλίδα η οποία τέθηκε επικεφαλής των γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων στη Γαλλία. Κατηγορήθηκε ως αιρετική, αλλά εκτελέσθηκε με την κατηγορία ότι φορούσε αντρικά ρούχα σε ηλικία μόλις 19 ετών. 24 χρόνια μετά τον θάνατό της αθωώθηκε και αγιοποιήθηκε από την Καθολική Εκκλησία. Η μνήμη της τιμάται στις 30 Μαΐου και θεωρείται προστάτιδα της Γαλλίας, όπως επίσης και των αιχμαλώτων, των στρατιωτικών και όσων χλευάζονται για την πίστη τους.

 Λυδία Διώνη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης