Τη γαλλική γιορτή κρέπας γνωστή και ως Chandeleur γιορτάσαμε οι μαθητές των τμημάτων Α5 και Α6 του σχολείου μας την ώρα του μαθήματος των Γαλλικών.
Το έθιμο ξεκίνησε στις αρχές του 18ου αι. από τους κατοίκους της Γαλλίας και έχει τις αναφορές του σ’ έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Chandeleur δε γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν. Εξάλλου, η ετοιμασία της κρέπας ακολουθεί και ένα ακόμη έθιμο, αυτό του χρυσού νομίσματος. Οι άνθρωποι στα χωριά γύριζαν στον αέρα την πρώτη κρέπα με το δεξί τους χέρι, ενώ στο αριστερό κρατούσαν ένα χρυσό νόμισμα. Κατόπιν, τύλιγαν το νόμισμα μέσα στην κρέπα, πριν αυτή περάσει τελετουργικά από όλη την οικογένεια και καταλήξει στο δωμάτιο, σε ντουλάπι του οποίου θα φυλασσόταν μέχρι την επόμενη χρονιά. Κρατούσαν, έτσι, ό,τι απέμενε από την κρέπα της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να δώσουν το χρυσό νόμισμα στον πρώτο φτωχό που θα ερχόταν στο σπίτι τους. Αν όλα τα παραπάνω τηρούνταν, η οικογένεια θα είχε σίγουρα χρήματα για όλη τη χρονιά.
Εμείς, όμως, προσαρμόσαμε το έθιμο στις δικές μας προτιμήσεις! Κρατήσαμε την κρέπα και αφήσαμε το νόμισμα! Με τη βοήθεια του κυλικείου και με υλικά που φέραμε από τα σπίτια μας φτιάξαμε αλμυρές και γλυκές κρέπες, τις οποίες καταναλώσαμε συνοδεία μουσικής!
Ήταν μια ευχάριστη διαδικασία και εμπειρία που μάλλον θα συμβάλει, ώστε τη συγκεκριμένη ώρα του μαθήματος των Γαλλικών να τη θυμόμαστε για πάντα! Για την ιδέα και τον συντονισμό οι μαθητές ευχαριστούμε την καθηγήτρια των Γαλλικών κ. Τσάμπουρα Στυλιανή.
Οι συμμαθήτριές μας Κατερίνα Λύρατζη του Α5 και Μαρία Ραιδεστινού του Α6 έγραψαν και τη συνταγή για κρέπες (30-40 κρέπες), που χρησιμοποιήσαμε, και στα ελληνικά και στα γαλλικά :
Συνταγή
Υλικά
1 κιλό αλεύρι
1 ½ γάλα
6 αυγά
4 κουταλάκια βούτυρο λιωμένο
2 πρέζες αλάτι/2 πρέζες ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το γάλα και προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και τα 2 κουταλάκια βούτυρο.Τα χτυπάμε καλά, μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Βάζουμε στο τηγάνι λίγο βούτυρο να λιώσει και ρίχνουμε σε μικρές δόσεις το μείγμα. Μόλις ψηθεί από τη μια, το γυρνάμε από την άλλη.
Καλή όρεξη !
Recettes de crêpes
Ingrédients
1 kilo de farine
1 ½ litre de lait
6 oeufs
4 petites cuillères de beurre fondu
une pincée de sel
Préparation
On casse les oeufs dans un saladier, on ajoute la farine, le lait, le sel et les 2 petites cuillères de beurre.
On fait remuer tous les ingrédients et on fait cuire dans une poêle de crêpes .
Bon appétit !
Αργύρη Ελένη και Χατζηχρήστου Θεοδώρα, μαθήτριες της Α΄ Τάξης.