Συνέντευξη από εθελόντριες μαγείρισσες της Ενορίας Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου

ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ

   Στις 04/03/2015 πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Ευόσμου στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών και του project «Ταυτότητα και Αυτογνωσία». Εκεί συναντήσαμε τις κυρίες που μαγειρεύουν εθελοντικά και ετοιμάζουν καθημερινά 450 μερίδες  φρέσκου και καλομαγειρεμένου φαγητού για άπορους συνανθρώπους μας. Αδράξαμε την ευκαιρία να τις κάνουμε ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με το συσσίτιο και την προσφορά τους σε αυτό.

 

Η ενορία Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  Ευόσμου προσφέρει τεράστιο φιλανθρωπικό έργο με τη βοήθεια μιας στρατιάς εθελοντών, μέλη της οποίας είστε κι εσείς. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να προσφέρετε τη βοήθειά σας στο συσσίτιο της Εκκλησίας;

Πολλοί ήταν οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτήν την επιλογή · πρώτα – πρώτα η ανάγκη για προσφορά στον συνάνθρωπο, η επιθυμία για ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

 

Δεν είναι εύκολο να είναι κάποιος εθελοντής. Ο ρόλος αυτός απαιτεί από τη μια υποχρεώσεις και δεσμεύσεις και από την άλλη ορισμένες δυνατότητες.

Σίγουρα ο ρόλος επιβάλλει δεσμεύσεις, αλλά η διάθεση για προσφορά είναι πολύ ισχυρότερη από αυτές. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη ενός τέτοιου ρόλου είναι ο ελεύθερος χρόνος, η υπομονή, η εργατικότητα, η καλή θέληση και ένα μεγάλο χαμόγελο…

 

Η αγκαλιά αγάπης και το ενοριακό συσσίτιο  που προσφέρει η Ενορία στηρίζεται στην βοήθεια εθελοντών Πόσες κυρίες μαγειρεύετε καθημερινά;

Για το ενοριακό συσσίτιο είμαστε 250 περίπου εθελόντριες και  μαγειρεύουμε, ακολουθώντας  πρόγραμμα,  ανά ομάδες 4 – 5 ατόμων  μία ή δύο φορές τον μήνα.

 

Πόσες μερίδες ετοιμάζετε καθημερινά;

Καθημερινά ετοιμάζουμε 450 μερίδες φαγητού.

ΣΥΣΣΙΤΙΟ

 

Ο αριθμός των μερίδων είναι πολύ μεγάλος, επομένως και το κόστος παρασκευής τους πολύ μεγάλο. Από πού προέρχονται οι πόροι για την παρασκευή των μερίδων φαγητού;

Πράγματι το κόστος παρασκευής των μερίδων είναι μεγάλο, αλλά πολλοί ενορίτες  μας προσφέρουν χρήματα και τρόφιμα, καταστήματα, βιοτεχνίες, βιομηχανίες μάς ενισχύουν με προϊόντα τους και με αυτόν τον τρόπο βοηθούν στην πραγματοποίηση του συσσιτίου, αλλά η κύρια πηγή οικονομικής ενίσχυσής μας είναι η Εκκλησία.

 

Ο Δήμος ενισχύει οικονομικά το συσσίτιο;

Όχι, γιατί το συσσίτιο είναι καθαρά έργο της Εκκλησίας. Και όχι μόνο αυτό. Η Εκκλησία προσφέρει φαγητό και σε αστέγους που διαμένουν στον ξενώνα του Δήμου.

 

Ποια είναι τα συναισθήματα σας, όταν έρχεστε σε επαφή με τους ανθρώπους που περιμένουν την ώρα να ανοίξει η πόρτα του συσσιτίου και να βάλουν ένα πιάτο φαγητού στο τραπέζι τους;

Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα, τα συναισθήματα ανάμικτα, η ψυχολογία μας άσχημη, γιατί η άμεση επαφή με τον ανθρώπινο πόνο, την ανθρώπινη εξαθλίωση σε καταρρακώνει. Αργότερα το συνηθίσαμε, η προσαρμογή είναι απαραίτητη και προέχει η ανάγκη προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπο με ένα χαμόγελο ανθρωπιάς.

 

Στο συσσίτιο προσέρχονται άνθρωποι αλλοεθνείς, αλλόθρησκοι;

Η Ενορία Αγίου Αθανασίου είναι μια αγκαλιά αγάπης για τον πάσχοντα άνθρωπο ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τη θρησκεία του. Στον ξενώνα μάλιστα φιλοξενήσαμε κάποια  στιγμή και Μουσουλμάνους για τους οποίους οι μαγείρισσες μαγείρευαν ξεχωριστά, σεβόμενες τις διατροφικές τους συνήθειες.

 

Μέσα στην αυλή Αγάπης του αγίου Αθανασίου εσείς αποτελείτε έναν στρατό αγάπης που διακονεί τον πάσχοντα άνθρωπο σε μια εποχή που η κοινωνία μας διέρχεται  βαθύτατη οικονομική και ηθική κρίση. Για όλα τα παραπάνω σας αξίζουν συγχαρητήρια!

Σας ευχαριστούμε! Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας! 

 Μελετλίδου Κατερίνα, μαθήτρια της Β΄Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης