Το Young Power στο 1ο Γυμνάσιο Ευόσμου για δεύτερη συνεχή χρονιά

DSC_0038

Τους τελευταίους δύο μήνες στο σχολείο μας υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονία το Πρόγραμμα Young Power για δεύτερη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού Χατζηευστρατίου Ευαγγελίας.  Στα μέσα Ιανουαρίου επισκέφτηκαν το γυμνάσιό μας τρεις φοιτήτριες από τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη μακρινή Βραζιλία.  Μίλησαν με τους  μαθητές, αντάλλαξαν απόψεις και παρουσίασαν σε power point τη χώρα και τον πολιτισμό τους αλλά και τα προσωπικά ενδιαφέροντα και τις ασχολίες τους.   Μια άλλη παρουσίαση αφορούσε τον ρατσισμό και τα στερεότυπα (Racism/Stereotypes), ενώ η συζήτηση που ακολούθησε οδήγησε στη διαπίστωση ότι οι άνθρωποι άλλων χωρών δεν είναι όπως πιστεύαμε και ό,τι ακούμε δεν είναι πάντα αληθινό.  Κάπως έτσι ήρθε το συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε με βάση τα στερεότυπα, για να μην οδηγούμαστε σε ρατσιστικές συμπεριφορές.

Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, μάλιστα, μαθητές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα επισκέφτηκαν το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, όπου φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο Μακεδονία μίλησαν για τον σκοπό του Προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών και με διάφορα βίντεο πέρασαν πολύ εύστοχα μηνύματα, μεταξύ των οποίων ότι πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ενεργοί πολίτες αυτού του κόσμου.  Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες στις οποίες συζήτησαν για διάφορα θέματα, όπως τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την αναγκαιότητα εκμάθησης ξένων γλωσσών.  Η εκδήλωση έκλεισε με την ανταλλαγή γευστικών εντυπώσεων, καθώς οι Έλληνες φοιτητές δοκίμασαν παραδοσιακές συνταγές της Βραζιλίας (Brigadeiros) και οι ξένες φοιτήτριες ελληνική μπουγάτσα.

Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων

Το κλίμα στις τάξεις κατά την υλοποίηση του Προγράμματος ήταν φιλικό, καθώς υπήρχε μεγάλη διάθεση συνεργασίας.  Ο αποχαιρετισμός στο τέλος του Προγράμματος ήταν συγκινητικός και δόθηκε και από τις δύο πλευρές η υπόσχεση να διατηρηθεί η επαφή στο μέλλον.

Ήταν ένα πολύ εποικοδομητικό ταξίδι στο οποίο οι μαθητές που συμμετείχαν δήλωσαν ότι έμαθαν καινούρια πράγματα και ήρθαν σε επαφή με νέους πολιτισμούς, ενώ είχαν μια πολύ καλή ευκαιρία να εξασκηθούν στα αγγλικά τους.  Εκτός  όμως από γνώσεις, απέκτησαν και καινούριους φίλους.  Ήταν μια εμπειρία που θα μείνει στο μυαλό και στην καρδιά τους όσα χρόνια κι αν περάσουν.  Με πολλή χαρά θα ήθελαν να το επαναλάβουν!

Τσότσου Τάνια και Σάβιακλη Φωτεινή, μαθήτριες της Γ΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης