Το πανηγύρι της Παναγιάς μας την ημέρα του Ευαγγελισμού

WP_20150324_003

   Ο Ευαγγελισμός της  Θεοτόκου είναι μία θεομητορική γιορτή της Χριστιανοσύνης σε ανάμνηση της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού. Τελείται στις 25 Μαρτίου. Η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθιερώθηκε γύρω στον 4ο αιώνα και μετά τον ορισμό της γιορτής των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου. Όπως  είναι ευνόητο, μεταξύ των δύο αυτών γιορτών υπάρχει στενή σχέση και έπρεπε ο εορτασμός του Ευαγγελισμού να τοποθετηθεί 9 μήνες πριν από τη Γέννηση του Χριστού, δηλαδή  στις 25 Μαρτίου.

full_0325_Eyaggelismos

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζει η ενορία μας, καθώς πανηγυρίζει ο  Ιερός  Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρίσκεται μέσα στην πλατεία Ευόσμου. Στα πλαίσια του εορτασμού πραγματοποιήθηκαν ακολουθίες και εορταστικές εκδηλώσεις στην Κατακόμβη του Ναού και διοργανώθηκε πανηγύρι στην πλατεία μας.

Στις 24 Μαρτίου, την παραμονή της μεγάλης γιορτής του Ευαγγελισμού έγινε η περιφορά της εικόνας της Παναγίας συνοδεία πλήθους πιστών  που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο… Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, νέοι, γέροι και παιδιά, πολλά παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές στολές ή με στολή παρέλασης συνόδεψαν με κατάνυξη την εικόνα σε γειτονιές του Ευόσμου μέχρι την επιστροφή της στον ναό.

Ακολούθησε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο ηγούμενος της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ.

Πέρα από τις ακολουθίες ιδιαίτερο  ενδιαφέρον παρουσιάζει για εμάς τα παιδιά και το πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο προς τιμήν της Παναγίας. Στρατιά εθελοντών, που δούλεψαν με μόνο κίνητρο την αγάπη, βοήθησε για τη διοργάνωσή του. Έτσι, οι εθελόντριες μαγείρισσες του συσσιτίου της ενορίας μας έφτιαξαν πίτες και γλυκά, τα οποία πουλήθηκαν για την οικονομική ενίσχυση του κοινωνικού έργου της ενορίας μας. Εθελόντριες αφοσιωμένες στο έργο τη Εκκλησίας μας πουλούσαν όμορφες πασχαλινές λαμπάδες σε οικονομική τιμή, διοργανώθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα στην Κατακόμβη και  λειτούργησε λαχειοφόρος αγορά. Ακόμη, πολλοί μικροπωλητές έστησαν τους πάγκους τους μέσα στην πλατεία Ευόσμου, πουλώντας παιχνίδια, κοσμήματα, βιβλία, διάφορα είδη για μικρούς και μεγάλους, συμπληρώνοντας την εικόνα του πανηγυριού… που δυστυχώς δεν είχε φέτος σύμμαχό του τον καιρό…

 

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/611#ixzz3VVBHXVKk

 

                        Κώστογλου Ανθή, μαθήτρια της Β΄τάξης 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης