Χριστουγεννιάτικα έθιμα στη χώρα μας

images

Καράβι ή έλατο;

Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού.  Πριν από 50 χρόνια συναντούσαμε το καραβάκι σε πολλά ελληνικά σπίτια και στα χέρια των παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα.   Σήμερα, έχει αντικατασταθεί από το ξενόφερτο έλατο, αν και σε ορισμένες περιοχές (κυρίως στα νησιά) εξακολουθούν να στολίζουν «καραβάκια», ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ορισμένων Δήμων της χώρας, να επαναφέρουν το έθιμο στην αρχική του μορφή, στολίζοντας στις πλατείες τους καραβάκια αντί για έλατα.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο το έφεραν στη χώρα μας οι Βαυαροί και στην Ελλάδα για πρώτη φορά στολίστηκε δέντρο στα Ανάκτορα του Όθωνα το 1833.  Παλαιότερα στόλιζαν Χριστόξυλο στα χωριά της Βορείου Ελλάδος. Κάθε Χριστούγεννα έβαζαν ένα μεγάλο κούτσουρο από άγρια κερασιά, πεύκο ή ελιά στο τζάκι όπου θα έκαιγε για όλο το 12ήμερο των γιορτών από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα.    Σύμφωνα με την παράδοση φέρνει καλοτυχία και κυρίως προστατεύει το σπίτι από τους καλικάντζαρους που μπαίνουν από τις καμινάδες και κλέβουν ή κάνουν ζημιές στο νοικοκυριό.

Άλλα έθιμα..

Στα χωριά συνηθίζουν να κρεμάνε στους τοίχους και τις εξώπορτες ολόκληρες πλεξούδες από σκόρδα, για να διώξουν την κακογλωσσιά.  Βασική είναι η ύπαρξη  του σκόρδου και στο δέσιμο του στεφανιού από έλατο στην εξώπορτα, που εκτός από το καλωσόρισμα στους καλεσμένους φέρνει και τύχη στο σπίτι.

Το ζύμωμα του χριστόψωμου στη Κρήτη είναι καθαρά χριστιανικό έργο και για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι το χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί,  αφού θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του.  Οι γυναίκες, όταν το ζυμώνουν, τραγουδούν  «ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει».  Ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όλους όσους παρευρίσκονται στο τραπέζι.

???????????????????????????????

Στη  Ζάκυνθο οι νοικοκυρές ζυμώνουν με τον παραδοσιακό τρόπο την κουλούρα, μέσα σε ξύλινες σκάφες και με τη χρήση αλευριού πολύ καλής ποιότητας, ψιλοκοσκινισμένου, με πολλά αρωματικά βότανα και με αρκετή δόση από καρύδια, σταφίδα, κρασί και λάδι.  Αφού το στολίσουν με πολλά περίτεχνα σχέδια από το ίδιο ζυμάρι και αφού το εμπλουτίσουν με κάποιο χρυσό ή ασημένιο νόμισμα, που το αποκαλούν «ηύρεμα», το ψήνουν σε φούρνο με ξύλα και το διατηρούν ζεστό μέχρι τη βραδινή οικογενειακή ιεροτελεστία.

imagesdatafiles157385

Στα χωριά της Έδεσσας την παραμονή των Χριστουγέννων «παντρεύουν τη φωτιά», δηλαδή παίρνουν ένα ξύλο με θηλυκό όνομα, δηλαδή κερασιάς, και ένα με αρσενικό όνομα, συνήθως από αγκαθωτά δέντρα, δηλ. από βάτο. Βάζουν τα ξύλα στο τζάκι να καούν και ανάλογα με τον κρότο ή τη φλόγα τους μπορούν να προβλέψουν τα μελλούμενα είτε για τον καιρό είτε για τη σοδειά τους. Η λαϊκή μας παράδοση θέλει τα αγκαθωτά δέντρα να απομακρύνουν τα δαιμονικά όντα, όπως τους καλικάντζαρους.

pantrema

Στη Θεσσαλία, όταν τα κορίτσια επιστρέφουν από την εκκλησία, ανήμερα Χριστούγεννα, βάζουν δίπλα στο τζάκι κλαδιά κέδρου που τα ξεδιαλέγουν να είναι λυγερά, ενώ τα αγόρια βάζουν από αγριοκερασιά. Τα λυγερά αυτά κλαδιά αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες τους για μια όμορφη ζωή. Όποιο κλωνάρι καεί πρώτο αυτό είναι καλό σημάδι γιατί αυτός ο νέος ή η νέα θα παντρευτεί πρώτα.

Πηγές: http://e-didaskalia.blogspot.com/2013/12/blog-post_8110.html#ixzz3uMbg7ahz

http://www.e-nautilia.gr/stolismeno-karavi-ellhniko-ethimo/

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231373376

Κρυσταλλίδου Νεφέλη, Κώστογλου Ανθή, Καρακόλη Ευτυχία, μαθήτριες του Γ2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης