Ιανουάριος : γιορτές και παροιμίες

ian

Το εορτολόγιο του Ιανουαρίου είναι πλούσιο και ανοίγει  με τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου και της Περιτομής του Χριστού την πρώτη του μήνα. Ακολουθεί η γιορτή των Θεοφανίων (στις 6) και του Αϊ-Γιάννη (στις 7). Στη συνέχεια, ακολουθούν οι γιορτές των δύο μεγάλων αγίων του πρώιμου αιγυπτιακού χριστιανισμού: του Μεγάλου Αντωνίου (στις 17)  και του Αθανασίου (στις 18). Ακολουθεί η γιορτή του Αγίου Γρηγορίου (στις 25) και ο μήνας κλείνει με τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών (στις 30).

Ο Αντώνιος γεννήθηκε το 251 μ.Χ. στην Αίγυπτο από εύπορους χριστιανούς γονείς, αλλά από νεαρή  ηλικία (18 ή 20 ετών) αποφάσισε να  απομακρυνθεί από τα εγκόσμια και να ζήσει μια ζωή ασκητική. Ο  Αντώνιος  έζησε μέχρι την ηλικία των  εκατόν πέντε ετών περίπου. Μετά τον θάνατό του  απέκτησε αξεπέραστη φήμη και αίγλη.

ian3

Ο Αθανάσιος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 296μ.Χ. και αφιερώθηκε από νωρίς στον ιερατικό βίο. Όταν πέθανε ο Αντώνιος το 356 μ.Χ.,  ο Αθανάσιος βρισκόταν,  στην τρίτη από τις πέντε συνολικά εξορίες του λόγω των  αγώνων  του εναντίον του αρειανισμού που τον έφεραν σε σύγκρουση με τους πρώτους χριστιανούς αυτοκράτορες αλλά και την πλειονότητα των ιεραρχών, που ενδιαφέρονταν πρωτίστως για την ενότητα της εκκλησίας. Μετά από όσα μεσολάβησαν, η τελική επικράτηση της παράταξης του Αθανασίου έμοιαζε με  θαύμα, που οφείλει πολλά σε έναν σχεδόν μοναχικό επίσκοπο, που συγκέντρωσε γύρω του όσους πίστευαν στο «ομοούσιο» του Πατρός και του Υιού.

 ian2

Παροιμίες για τον μήνα Ιανουάριο

  • Κάλλιο κρύο το Γενάρη παρά ήλιος που δε ζεσταίνει.
    [Ελληνική]
  • Του Γενάρη το φεγγάρι, ήλιος της ημέρας μοιάζει ή λάμπει σαν μαργαριτάρι ή παρά λίγο μέρα μοιάζει.
    [Ελληνική]
  • Το Γενάρη κι αν δε βρέξει, δε ξινίζουν τα τυριά.
    [Ελληνική]
  • Χιόνισ’, έβρεξε ο Γενάρης, όλοι οι μύλοι μας θ’ αλέθουν.
    [Ελληνική]
  • Χιόνι πέφτει το Γενάρη, χρυσάφι τ’ Αλωνάρη.
    [Ελληνική]

parim

ΠΗΓΗ:

https://el.wikipedia.org/wiki

http://www.sansimera.gr/proverbs/categories/170#ixzz3x4AKLEkZ

 

Αρζίδου Βασιλική, Αλεξοπούλου Ανθή, μαθήτριες της  Α΄Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης