Θεσσαλονίκη: «Άνοιξε» τον Δεκέμβρη και επίσημα η Ροτόντα

rotonta

Η Ροτόντα είναι μοναδικό και εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, εγγεγραμμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο  αναγέρθηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ., ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄ άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου του καίσαρα.

Στη διάρκεια των παλαιοχριστιανικών χρόνων μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό, αφιερωμένο πιθανότατα στους Ασωμάτους ή Αρχαγγέλους. Το 1590/1 μετατράπηκε σε τζαμί από τον Σεΐχη Σουλεϊμάν Χορτατζή Εφέντη, ενώ μετά την απελευθέρωση της πόλης (1912) λειτούργησε ως χριστιανικός ναός, αλλά από το 1920 και ως τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στέγασε τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής λειτουργώντας ως μουσείο της πόλης.

rotonta 1

Η Ροτόντα, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης και σύμβολο της διαπολιτισμικότητάςτης, μετά από τις σοβαρές βλάβες που υπέστη στον σεισμό του 1978 και τις απαιτητικές διαδικασίες και εργασίες αποκατάστασής της από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι πλέον απαλλαγμένη και από τις σκαλωσιές  που μέχρι πρόσφατα εμπόδιζαν την πλήρη πρόσληψή της από τον επισκέπτη.
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων  - μεταξύ άλλων – επισημαίνει:

«Τα διαχρονικά και πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά του μνημείου, που συμβάλλουν στη μοναδικότητά του, είναι εμφανή στον επισκέπτη της Ροτόντας. Γι’ αυτό και ο ΣΕΑ διαφωνεί με οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία μπορεί να επισκιάσει τη διαχρονική αξία του μνημείου.

Η Ροτόντα ήταν, είναι και θα παραμείνει επισκέψιμο μνημείο – Μουσείο, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν απρόσκοπτα αυτό το ύψιστο πολιτισμικό παλίμψηστο της Θεσσαλονίκης. Πέρα από τη θεσμοθετημένη – από το 1999 – τέλεση της θείας λειτουργίας εντός του μνημείου μία φορά το μήνα, ο ΣΕΑ θεωρεί ότι τώρα ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου θα μπορέσει να αναδειχθεί με όλες τις προβλεπόμενες μουσειακές και εκπαιδευτικές δράσεις που καθιστούν ένα μνημείο ζωντανό και προσιτό σε όλους τους πολίτες. Μάλιστα, σε μια περίοδο όξυνσης της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και της λεγόμενης σύγκρουσης των πολιτισμών στην υφήλιο, η ανάδειξη διαχρονικών, διαπολιτισμικών μνημείων λειτουργεί συμβολικά και συμφιλιωτικά…»

Το μνημειακό οικοδόμημα της Ροτόντας «Άνοιξε» στις 18/12/2015 και πολίτες και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης μπορούν να γνωρίσουν το μοναδικό – στο είδος του -αυτό περίκεντρο ρωμαϊκό οικοδόμημα, το οποίο ανακαλεί το Πάνθεον της Ρώμης.

 

Πηγές :

http://www.naftemporiki.gr/

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64304866

 

Γιάνναρου Ελευθερία, Κυρατζή Χριστίνα, μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης