Προβλήματα στον χώρο του αθλητισμού

όχι βία στα γήπεδα

 

Προβλήματα στον χώρο του αθλητισμού

 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα οφέλη του αθλητισμού στη ζωή μας: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,  καταπολεμά το άγχος, επιδρά θετικά στην προσωπικότητά μας, αφού διδάσκει την αυτοπειθαρχία, την ομαδικότητα, τον θεμιτό ανταγωνισμό και αλτρουισμό, ενισχύει το αίσθημα της άμιλλας και της συνεργασίας. Μας βοηθά  να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο την ήττα και τη νίκη, να αναγνωρίζουμε  τα προσωπικά μας λάθη, να δημιουρούμε θετική εικόνα για τον εαυτό μας. Και βέβαια, σε μας τους μαθητές, που μας ταλαιπωρεί το βαρύ σχολικό πρόγραμμα, δίνει  την ευκαιρία να εκτονωνόμαστε, να χαλαρώνουμε, γιατί όχι και να διασκεδάζουμε!  Ταυτόχρονα, ο αθλητισμός εμπνέει υγιή πρότυπα συμπεριφοράς, πρότυπα που αγαπούν και σέβονται την προσωπικότητά τους και το σώμα τους χωρίς υπερβολές. Αυτού του είδους τα πρότυπα απομακρύνουν από τις διάφορες καταχρήσεις, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και άλλες ουσίες, καθώς και από την υπερβολική χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του Internet.

Δυστυχώς όμως δεν είναι όλα …ρόδινα στο χώρο του αθλητισμού!  Η χρήση απαγορευμένων ουσιών σε επίπεδο πρωταθλητισμού, τα φαινόμενα ρατσισμού και η βία είναι από τα βασικότερα προβλήματα.

 

Ντόπινγκ:  Το ντόπινγκ, με την έννοια της χρήσης απαγορευμένων ουσιών, δεν αλλοιώνει μόνο το «γράμμα» αλλά και το «πνεύμα» του αθλητισμού.  H εξάπλωσή του μοιάζει με κοινό μυστικό μιας ολόκληρης κοινότητας και η εκάστοτε αποκάλυψή του προκαλεί θλίψη αλλά όχι κατάπληξη!  Είναι πλέον ο μεγαλύτερος εφιάλτης που πλανιέται πάνω από κάθε Ολυμπιάδα.  Ονομασίες ουσιών όπως στανοζολόλη, ναδρολόνη (παλαιότερα), αυξητική ορμόνη, ερυθροποιητίνη (πιο πρόσφατα) μπήκαν στο λεξιλόγιό μας. Ενδεχομένως, γιατί συνόδευσαν ή θα συνοδεύσουν το όνομα ενός ινδάλματος που «γκρεμίζεται» την ίδια στιγμή που κάποιος έλεγχος τον βρίσκει θετικό στη χρήση τους.

Η μακροχρόνια χρήση τέτοιων ουσιών συνεπάγεται βαρύτατες επιπτώσεις στον οργανισμό, οι οποίες αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα και προκαλούν σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες αρρυθμίες, υπερτροφία της καρδιάς, που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, παρατεταμένο σπασμό στις στεφανιαίες αρτηρίες, που οδηγεί σε οξέα εμφράγματα και νέκρωση του μυοκαρδίου, θρόμβωση περιφερικών και κεντρικών αγγείων, διαταραχές ηλεκτρολυτών, διαταραχές του λιπιδαιμικού προφίλ, με αποτέλεσμα την προαγωγή της δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας, καθώς επίσης και υπερτασικές κρίσεις.

Κάποιες ουσίες καταργούν το αίσθημα του πόνου και το αίσθημα της κούρασης, που είναι προστατευτικά για τον οργανισμό, αφού τον προειδοποιούν ότι έχει φτάσει σε επικίνδυνα όρια. Για τον λόγο αυτό έχουν καταγραφεί θάνατοι αθλητών από θερμοπληξία και υπερβολική εξάντληση. Οι ουσίες αυτές έχουν επιπτώσεις και στον ψυχισμό του αθλητή, αφού συχνά προκαλούν μανιοκαταθλιπτικές αντιδράσεις, τάσεις αυτοκαταστροφής, διαταραχές του ύπνου και της συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα και επιθετική συμπεριφορά.

 

Ρατσισμός: Ο μόνος που παραμένει …αήττητος, όπως πολύ έξυπνα αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή.  Τελικά, ο ρατσισμός στον αθλητισμό είναι θέμα παιδείας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.  Όποιος φέρεται ρατσιστικά στη ζωή του γενικότερα, το ίδιο θα κάνει και στα αθλητικά στάδια.  Ρατσιστικές συμπεριφορές, δυστυχώς, σημειώνονται πολλές.  Μερικές από αυτές σε Ελλάδα και Ευρώπη μπορεί κάποιος να διαβάσει στην ηλεκτρονική έκδοση της Καθημερινής πατώντας εδώ.


Βία:  Φανατισμός και πολεμική διάθεση δημιουργείται συχνά στα γήπεδα με δύο «στρατούς» με δικά τους σύμβολα και χρώματα, που μάχονται μέσα στο χόρτο ή το παρκέ μέσω τρίτων. Οι αθλητές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τους «πολεμοχαρείς» οπαδούς, αθλούνται κι εκτονώνονται. Οι απλοί παρατηρητές όμως δεν καταφέρνουν πάντα να ξεδώσουν μόνο μέσα από φωνές και χρειάζονται έναν νέο τρόπο εκτόνωσης. Τότε γίνεται πιο εύκολο να βρίσεις, να πετάξεις κάτι στον αγωνιστικό χώρο ή ακόμα και να μπεις μέσα.

Η βία δεν είναι ποτέ η λύση.  Ό, τι και να γίνει, πάντα κάποιοι θα ψάχνουν αφορμές να χτυπηθούν μεταξύ τους, απλώς πρέπει οι άνθρωποι που κατέχουν υψηλές θέσεις στον αθλητισμό να βρουν τρόπο να απομακρύνουν όχι τους ανθρώπους, αλλά τις κακές συνήθειες από αυτό που αγαπάμε!

 

Σαπρανίδης Κωνσταντίνος, Τσεφερεκλής Γεώργιος, Τερζίδης Ηλίας, μαθητές της Β΄ τάξης

κοκκινη καρτα στο ρατσιμό

ντοπινγκ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης