Η πιο σημαντική ανακάλυψη του 2015 στον τομέα της βιολογίας

viologia_5

Ποια ήταν η μεγαλύτερη επιστημονική κατάκτηση της χρονιάς που πέρασε; Η επιτροπή του επιστημονικού περιοδικού «Science» απένειμε τον φετινό τίτλο της πιο εντυπωσιακής επιστημονικής καινοτομίας  στη νέα γονιδιακή μέθοδο CRISPR, η οποία κατέστησε πολύ πιο απλή και οικονομική τη στοχευμένη τροποποίηση των γονιδίων κάθε έμβιου οργανισμού πάνω στη Γη.

Πρόκειται για μια τεχνική της γενετικής μηχανικής που αναπτύχθηκε εντυπωσιακά τα τρία τελευταία χρόνια, επειδή επιτρέπει στους επιστήμονες  να τροποποιούν εργαστηριακά τα γονίδια όλων των φυτικών και ζωικών οργανισμών.

Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν συναντήθηκαν, σε ένα διεθνές συνέδριο στο νησί Πουέρτο Ρίκο, οι δύο επιφανείς ερευνήτριες που επινόησαν τη μέθοδο CRISPR, η Γαλλίδα Εμανουέλ Σαρπεντιέ και η Αμερικανίδα Τζένιφερ Ντούντνα. Οι δύο ερευνήτριες αποφάσισαν να ενώσουν τις προσπάθειές τους, για να μελετήσουν τους μοριακούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν τα βακτήρια, για να αντιμετωπίζουν τους ιούς που τους επιτίθενται.

Ήταν γνωστό ότι τα βακτήρια μπορούν, μέσω μιας αινιγματικής «μνήμης του DNA», να αναγνωρίζουν και να «θυμούνται» τους ιούς (βακτηριοφάγους) που τα μολύνουν.

viologia_4

Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να απενεργοποιήσουν τα βλαπτικά γονίδια των ιών που προσβάλλουν τους οργανισμούς. Οι πιο εντυπωσιακές, μέχρι σήμερα, βιοτεχνολογικές παρεμβάσεις είναι στους χοίρους, στα κουνούπια και δυστυχώς στους ανθρώπους. Για παράδειγμα, Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι με αυτήν την τεχνική κατάφεραν να δημιουργήσουν μεταλλαγμένα κουνούπια, τα οποία όχι μόνο δε μολύνονται από το παράσιτο της ελονοσίας αλλά και, όταν ζευγαρώνουν μεταξύ τους, μεταδίδουν κληρονομικά αυτή την αντοχή στους απογόνους τους. Πολύ λιγότερο καθησυχαστική, εντούτοις, ήταν η είδηση ότι μια ομάδα Κινέζων ερευνητών προχώρησε στην εργαστηριακή τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων, με στόχο την αντικατάσταση του γονιδίου που ευθύνεται για τη θανατηφόρο γενετική ασθένεια της β-θαλασσαιμίας!

Πάντως, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει πως χρειάζεται άμεσα να αυτοπεριοριστεί η εργαστηριακή έρευνα. Έτσι, από 1 έως 3 Δεκεμβρίου στην Ουάσινγκτον οργανώθηκε από τις Ακαδημίες Επιστημών των ΗΠΑ, της Κίνας και της Βρετανίας διεθνής σύνοδος κορυφής με τίτλο «Η τροποποίηση των ανθρώπινων γονιδίων», η οποία πραγματοποιήθηκε με σκοπό την αξιολόγηση πρόσφατων  εξελίξεων  στη γενετική μηχανική. Πάντως, όλοι όσοι συμμετείχαν στη διεθνή σύνοδο δεν περιορίστηκαν στο να αναδείξουν τις πραγματικά εντυπωσιακές δυνατότητες αυτής της νέας τεχνικής τροποποίησης των γονιδίων, αλλά υπογράμμισαν τον ορατό πλέον κίνδυνο για μια άμεση και στοχευμένη χειραγώγηση του ανθρώπινου γονιδιώματος! Όλοι αυτοί οι διαπρεπείς επιστήμονες συμφώνησαν βέβαια στο ότι η δυνατότητα βελτίωσης του ανθρώπινου γονιδιώματος με τη βοήθεια των σημερινών και των μελλοντικών εργαλείων τροποποίησης των ανθρώπινων γονιδίων ενδέχεται να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες και στρατηγικές πρόληψης πολλών ασθενειών.

 

ΠΗΓΗ :

http://www.efsyn.gr/arthro/mia-nea-tehnologia-ton-gonidion-i-pio-simantiki-anakalypsi-toy-2015

 

Κώστογλου Ανθή, Κρυσταλλίδου Νεφέλη, Καρακόλη Ευτυχία, μαθήτριες της Γ΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης