«Παρατηρώντας το κλίμα από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης…»

κλιματικη αλλαγη

 

Την Τετάρτη 27/01/2016 τμήματα Γαλλικών του Σχολείου μας επισκέφτηκαν το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του μαθήματος της Γαλλικής Γλώσσας.

Αρχικά, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο ισόγειο σε μια δίγλωσση φωτογραφική (ελληνογαλλική) έκθεση για το κλίμαμε τίτλο «Παρατηρώντας το κλίμα μέσα από το παράθυρό μας» όπου τους έγινε ενημέρωση για την υπερκατανάλωση φυσικών πόρων και αγαθών, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τη σημασία της ανακύκλωσης, την προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.  Στην έκθεση γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, και στους κλιματικούς πρόσφυγες καθώς, λόγω των κλιματικών αλλαγών, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, εικάζει ότι ένα δισεκατομμύριο άτομα θα αναγκαστούν να μετακινηθούν.Εκεί οι μαθητές – χωρισμένοι σε ομάδες – κλήθηκαν να  απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το θέμα, αναζητώντας την απάντηση στις φωτογραφίες που με πολύ έξυπνο τρόπο προέβαλλαν το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

γαλλικο-ινστιτουτο-700x400

Κατόπιν ,παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ «Il étaituneforêt» («Κάποτε υπήρχε ένα δάσος»)  του  βραβευμένου με Οscar Καλύτερου Ντοκιμαντέρ σκηνοθέτη LucJacquet. Για πρώτη φορά, ένα τροπικό δάσος γεννιέται  μπροστά στα μάτια των θεατών. Η μυστική αλληλεπίδραση φυτών και ζώων ενός διαστήματος επτά αιώνων εκτυλίσσονται σε αυτή την ταινία – ντοκιμαντέρ του LucJacquet με τη συνεργασία του βοτανολόγου FrancisHalle(2013).

Ακόμη,  οι μαθητές έλαβαν μέρος στο  εργαστήρι «Τραγούδι και δημιουργική γραφή»όπου είδαν ένα videoclip,  ακούγοντας  το τραγούδι «GreenwashingdeTryo»,  το οποίο  περιγράφει  τους  τρόπους  κατανάλωσης, που δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να επαναλάβουν λέξεις που άκουσαν σε αυτό και να βάλουν σε σειρά ορισμένα αντικείμενα ανάλογα με τη σειρά εμφάνισής τους στο videoclip.

κλιματικη αλλαγη 1

Τέλος, τους έγινε μία ξενάγηση στη βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου και μια ενημέρωση για τη Γαλλική Γλώσσα γενικότερα και τις σπουδές  στη Γαλλία.

Ήταν μια αξιόλογη διδακτική επίσκεψη. Μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν, προβληματίστηκαν ακόμη μια φορά για περιβαλλοντικά θέματα και στα Γαλλικά!

Αργύρη Ελένη, μαθήτρια της Β΄Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης