Θεσσαλονίκη – Άουσβιτς: Διαδρομή προς τον θάνατο

treno

Η 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 27 Ιανουαρίου έδειχνε το ημερολόγιο, όταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου, στην Πολωνία, απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα.  7.000.000 ήταν συνολικά τα θύματα στους φούρνους του ναζισμού, εκ των οποίων οι 4.500.000 ήταν Εβραίοι στο θρήσκευμα.

mesa

Η Ημέρα Μνήμης καθιερώθηκε και στην Ελλάδα με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004 ως φόρος τιμής στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.  65.000 Έλληνες συνάνθρωποί μας και παιδιά έγιναν στάχτη στα κρεματόρια του Χίτλερ.

Η ατμομηχανή με στοιχεία Λβ964, εντοπίστηκε πριν μερικά χρόνια στη Δράμα και την Ορεστιάδα, από μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.  Σε αυτό το τρένο στοιβάχτηκαν οι Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, για τα στρατόπεδα του Ολοκαυτώματος.

dyo

Στις 15 Μαρτίου 1943 ξεκίνησε το πρώτο τρένο, για να μεταφέρει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς και στο Μπιρκενάου της Πολωνίας Εβραίους από τη Θεσσαλονίκη. Στο πρώτο δρομολόγιο μπήκαν 2.800 άτομα της συνοικίας Βαρόνου Χιρς, που ήταν δίπλα στον σταθμό.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου της ίδιας χρονιάς είχαν φύγει για το Άουσβιτς άλλα 17 τρένα από τη Θεσσαλονίκη και άλλο ένα αναχώρησε τον Αύγουστο. Μέχρι τις 2 Αυγούστου 1943, σε συνολικά 19 σιδηροδρομικές αποστολές, περίπου 56.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στάλθηκαν στο στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπίρκεναου, το μεγαλύτερο εργοστάσιο εξόντωσης στη χιτλερική Ευρώπη.

Από τις δεκάδες χιλιάδες άτομα που επιβιβάστηκαν στα τρένα, μόνο 1.950 επέστρεψαν…

Πηγή: http://news247.gr/eidiseis/afieromata/thessalonikh-aoysvits-h-diadromh-thanatoy-twn-ellhnwn-evraiwn.3878753.html

Ανθή Διακάκη και Μαρία Φιλίππου, μαθήτριες της Γ΄ και Α΄ Τάξης αντίστοιχα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης