Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με τη λογοτέχνη Μελίτα Τόκα – Καραχάλιου: Γράφοντας ιδεογράμματα…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής με τη λογοτέχνη Μελίτα Τόκα – Καραχάλιου: Γράφοντας ιδεογράμματα

 

Μια ξεχωριστή εμπειρία ζήσαμε  προσπαθώντας να γράψουμε ιδεογράμματα με την παρότρυνση και καθοδήγηση της Μελίτας  Τόκα – Καραχάλιου, που επισκέφτηκε το σχολείο μας στις 3 Φεβρουαρίου 2014 στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Η Ποίηση συναντά τη Μουσική» με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Παναγιώτα Βλάχου και Σοφία Ιορδανίδου.

Αφού πρώτα παρακολουθήσαμε παρουσίαση με  το βιογραφικό της, στη συνέχεια εκείνη μας δίδαξε το ιδεόγραμμα. Μας διάβασε δικά της ποιήματα, μας φωτοτύπησε ποιήματα σε διάφορα σχήματα και στη συνέχεια έγινε ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής. Με την καθοδήγησή της γράψαμε  τα δικά μας ιδεογράμματα, τα οποία και μας διάβασε.  Η δραστηριότητα αυτή μας άρεσε ιδιαίτερα, μια και πρώτη φορά ερχόμασταν σε επαφή με το ιδεόγραμμα.

Την ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία που μας έδωσε να τη γνωρίσουμε από κοντά και  να μάθουμε το ιδεόγραμμα αλλά και για τα βιβλία της, που  χάρισε στη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

Βιογραφικό:

Γεννήθηκε το 1940 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόνη στις οπτικοακουστικές μεθόδους διδασκαλίας. Δίδαξε σε πολλά σχολεία σχηματική ποίηση (ιδεόγραμμα) και έδωσε διαλέξεις με το ίδιο θέμα. Συνεργάζεται με αρκετά λογοτεχνικά περιοδικά.

Η Μελίτα Τόκα Καραχάλιου έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη δίγλωσση ποίησή της που ακουμπά θεματολογικά το ανθρώπινο στοιχείο και κυρίως το θηλυκό.

Ιδιαίτερη είναι η ενασχόληση της Μελίτας Τόκα Καραχάλιου με το «Ιδεόγραμμα»- ποίηση σχηματική . Για αυτόν τον ποιητικό τρόπο αρχαιοελληνικής γραφής έδωσε πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το έργο της έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων από τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας με το «Μετάλλιο για τον διάλογο των Πολιτισμών» στο Παρίσι τον Μάρτιο του 2010 για την ποιητική συλλογή: «Στα άδυτα της ύπαρξής μου».

Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε πολλές ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν μεταφραστεί στη Γαλλική, Αγγλική, Ιταλική , Αραβική , στην Ελληνική και Γαλλική γλώσσα.

Έργα της:

  1. Του χορού και της απουσίας, Εκδόσεις των Φίλων, 2013
  2. Αποικία κοχυλιών,  Αρμός, 2008
  3. Από το Θεόκριτο στο λογογράφημα,  Κώδικας, 2006
  4. Ανάφλεξη στιγμών,  Μπίμπης Στερέωμα, 2004
  5. Φαινώ,  Μπίμπης Στερέωμα, 1999
  6. Η νύχτα γεννιέται υγρή,  Τα Τραμάκια, 1997
  7. Ιδεογράμματα,  Κώδικας Εκδόσεις, 1995
  8. Μετάφραση: Μελίτα Τόκα Καραχάλιου ,    Το γύρισμα της μανιβέλας,  Συγγραφέας:   Julien Kilanga – Musinde
  9.  Μετάφραση:Μελιτα Τόκα Καραχάλιου,      Ελαφρά αποσκευή,  Διαβαλκανικό Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου, 1998

 

Πιπερτζή Μαρία, μαθήτρια του Α3

karaxaliou

Η λογοτέχνης  Μελίτα Τόκα – Καραχάλιου

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης