Ο πιγκουίνος είναι θαλάσσιο πουλί που δεν μπορεί να πετάξει και ζει στο Νότιο Ημισφαίριο. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα από τα πιο συμπαθητικά και φιλικά για τον άνθρωπο ζώα, καθώς δείχνει να μη φοβάται τους ανθρώπους και πλησιάζει τις ομάδες των εξερευνητών χωρίς δισταγμό.
Μια όμως αποικία πιγκουίνων κινδυνεύει με αφανισμό, αφού ένα τεράστιο παγόβουνο επιφάνειας 2900 τετραγωνικών χιλιομέτρων τους ανάγκασε να διανύουν πορεία συνολικού μήκους 115χιλιομέτρων, για να βρουν τροφή..Οι πιγκουίνοι είχαν εύκολη πρόσβαση στο νερό, αλλά η άφιξη του παγόβουνου στην Ανατολική Ανταρκτική και η γρήγορη εξάπλωση του πάγου αύξησε δραματικά την απόσταση που πρέπει να διανύσουν, για να τραφούν.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 150.000 νεκρούς πιγκουίνους στο Ακρωτήρι Ντένισον στον Κόλπο της Κοινοπολιτείας στην Ανταρκτική από τότε που το παγόβουνο απέκλεισε τον κόλπο στον οποίο διαμένουν.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός των πιγκουίνων να συρρικνωθεί από 160.000 σε μόλις 10.000 μέσα σε περίπου πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. Έτσι, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η αποικία θα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, εκτός εάν ο θαλάσσιος πάγος υποχωρήσει ή αν το γιγάντιο παγόβουνο διασπαστεί και αποκολλήσει.
Ωστόσο, ένας άλλος πληθυσμός πιγκουίνων που κατοικεί μόλις οκτώ χιλιόμετρα μακριά από την αυτήν περιοχή παραδόξως συνεχίζει να ακμάζει, γεγονός που επιβεβαιώνει τη θεωρία των επιστημόνων για την αρνητική επίδραση του παγόβουνου.
Πηγή :
http://www.zougla.gr/kosmos/article/nekri-150000-pigoini-logo-apoklismou-apo-pagovouno
Κυπραίου Στεφανία, Λογοθέτη Ειρήνη, μαθήτριες της Α΄ Τάξης