Ο ιός Ζήκα χτυπά …

ΙΟΣ ΖΗΚΑ

Ο ιός Ζήκα έκανε την εμφάνισή του σε πολλές χώρες, όχι μόνο της Λατινικής Αμερικής αλλά και της Ευρώπης .

Τι είναι όμως ο ιός- πυρετός Ζήκα; Ο πυρετός Ζήκα είναι μια ασθένεια που προκύπτει από ένα ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια, γνωστός ως ιός Ζήκα. Μπορεί να περάσει από άτομο σε άτομο από οποιοδήποτε τύπο κουνουπιού, αλλά προέρχεται από έναν συγκεκριμένο τύπο κουνουπιού –το Aedes aegypti.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους με τον ιό, αρρωσταίνει. Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα του ιού είναι ήπια, όπως πυρετός, εξάνθημα και πόνος στους μυς. Με αυτά υπόψη, τα ποσοστά ανάρρωσης είναι πολύ υψηλά, και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τον ιό Ζήκα μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, επισημαίνουν πως πρόκειται για βλάβη του εγκεφάλου, κατά την οποία τα βρέφη γεννιούνται με μικρή κεφαλή κάνοντας  χιλιάδες έγκυες γυναίκες να βρίσκονται σε πανικό. Έτσι, το πρόβλημα που υπάρχει με τον συγκεκριμένο ιό αφορά στις γενετικές ανωμαλίες, καθώς ο ιός σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με μικροκεφαλία. Η ανακοίνωση της σχέσης αυτής, μεταξύ ιού και μικροκεφαλίας, έγινε στις 28 Νοεμβρίου 2015, μετά από αυτοψία σε μωρό που γεννήθηκε με μικροκεφαλία. Έκτοτε οι ειδικοί συμβουλεύουν στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες που πλήττονται από τον ιό Ζήκα – κυρίως τη Βραζιλία, να είναι προσεκτικές και να αποφύγουν τα τσιμπήματα κουνουπιών φορώντας μακρύ παντελόνι, μακριά μανίκια και διαμένοντας  σε τόπους που έχουν κλιματιστικά.

Ο ιός εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου και του Μεξικού, ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών

Μια εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε πρόσφατα ότι ίσως να μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού. Έχουν παραχθεί γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που μπορούν να εμποδίζουν τους απογόνους του κουνουπιού Aedes να ενηλικιώνονται, με αποτέλεσμα να μην αναπαράγονται.

ΙΟΣ ΖΗΚΑ (2)

Από πού προέρχεται ο ιός Ζήκα;

Ο ιός Ζήκα απομονώθηκε για πρώτη φορά σε έναν πίθηκο rhesus, βαθιά μέσα στο δάσος Ζήκα της Ουγκάντα το 1947. Μέσα σε 10 χρόνια, βρέθηκε στη Νιγηρία. Το πρώτο κρούσμα του ιού καταγράφηκε το 2007 στο μικρό νησί Γιαπ της Μικρονησίας , στο Νότιο Ειρηνικό. Περίπου 180 άνθρωποι μολύνθηκαν με τον ιό, ο οποίος στη συνέχεια επέστρεψε και πάλι το 2013, για να μολύνει τη Γαλλική Πολυνησία.

Πηγή :

http://www.sigmalive.com/news/international/296297/vraziliasynagermos-logo-tou-iou-zika-pou-paramorfonei-vrefi#sthash.ZClVNNKz.dpuf

 

Διακάκη Ανθή, μαθήτρια της Γ΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης