Στο «Fuocοammare» η Χρυσή Άρκτος!

BERLINALE

   Στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Τζιανφράνκο Ρόσι για την προσφυγική τραγωδία πήγε  το κορυφαίο έπαθλο του φεστιβάλ της 66ης Μπερλινάλε, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου.

Η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τη Μέριλ Στριπ ξεχώρισε το ιταλικό ντοκιμαντέρ του Τζιανφράνκο Ρόσι«Fuocoammare» («Fire at Sea») ως το κορυφαίο φιλμ του διαγωνιστικού τμήματος. Έτσι, το μεγάλο φαβορί για τη φετινή Χρυσή Άρκτο δικαιώθηκε απόλυτα, δίνοντας παράλληλα το στίγμα μιας διοργάνωσης που και φέτος επιχείρησε να υπογραμμίσει το πολιτικό και ανθρωπιστικό μήνυμα μέσα από μία κορυφαία κινηματογραφική γιορτή στην καρδιά της Ευρώπης.

BERLINALE 2

   Ο Τζιανφράνκο Ρόσι  γεννημένος στην Ερυθραία  παρέλαβε τη Χρυσή Άρκτο από την πρόεδρο της επιτροπής, αφιερώνοντάς τη στους κατοίκους της Λαμπεντούζα,  οι οποίοι «ανοίγουν τις καρδιές τους στους άλλους», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «είναι ανεπίτρεπτο να πεθαίνουν άνθρωποι διασχίζοντας τη θάλασσα στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τραγωδίες».  Η επταμελής επιτροπή κατακλύστηκε συναισθηματικά από το «Fuoammare», το χαρακτήρισε «ένα τολμηρό υβρίδιο καταγραφής και ηθελημένης εξιστόρησης που μας δείχνει τις δυνατότητες του ντοκιμαντέρ», ενώ επεσήμανε πως «προστάζει την προσοχή μας και απαιτεί τη δράση μας».

Στις υπόλοιπες διακρίσεις της διοργάνωσης, το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής πήγε στο «Death in Sarajevo» και στον Βόσνιο ΝτάνιςΤάνοβιτς, μία έξυπνη παραβολή που εστιάζει στα μαρτυρικά Βαλκάνια που εδώ και έναν αιώνα πασχίζουν να επουλώσουν πληγές πολέμων και διχασμών. Την Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας απέσπασε η Μία Χάνσεν-Λαβ για «Το Μέλλον», ενώ με διπλή βράβευση έφυγε από την απονομή η συγκινητική ιστορία αγάπης «Hedi» από την Τυνησία, η οποία εκτυλίσσεται την επαύριον της Αραβικής Άνοιξης. Ο Μοχάμεντ Μπεν Ατία παρέλαβε το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, ενώ ο πρωταγωνιστής του, Ματζ Μαστούρα, αυτό της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας.

BERLINALE 1

   Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας βρέθηκε στα χέρια της Τρίνε Ντίρχολμ για την εκπληκτική ερμηνεία της στο «The Commune» του Βίντερμπεργκ. Την Αργυρή Άρκτο σεναρίου κατέληξε δίκαια στον Τόμας Βασιλέφσκι και το «United States of Love», ένα συνεκτικά δεμένο και δυνατό δράμα γύρω από τέσσερις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τα συναισθήματα και τα όνειρά τους, με φόντο μία Πολωνία στο μεταίχμιο της κατάρρευσης του ανατολικού μπλοκ.

Το βραβείο που φέρει το όνομα του ιδρυτή του Φεστιβάλ, Άλφρεντ Μπάουερ, και απονέμεται σε ταινίες που ανοίγουν νέες προοπτικές στο σινεμά, δόθηκε στο «A  Lullaby to the Sorrowful Mystery», το ασπρόμαυρο, μαραθώνιο ιστορικό έπος διάρκειας οκτώ ωρών για τη σκληρή διαδρομή των Φιλιππίνων προς την ανεξαρτησία, σε σκηνοθεσία Λαβ Ντίαζ.

Τέλος, η Αργυρή Άρκτος εξαιρετικού καλλιτεχνικού επιτεύγματος απονεμήθηκε στον διευθυντή φωτογραφίας Μαρκ Λι Πινγκ-Μπινγκ για την ομολογουμένως υπέροχη δουλειά του στο «Crosscurrent» του Γιανγκ Τσάο από την Κίνα, μία ιστορία μεταφυσικού μυστηρίου και περιπλάνησης ενός νεαρού που γυρεύει τον έρωτα της ζωής του.

 

 

Πηγή :

http://www.cinemag.gr/article.asp?catid=37406&subid=2&pubid=130293905

Κώστογλου Ανθή, Καρακόλη Ευτυχία, Κρυσταλλίδου Νεφέλη, μαθήτριες της Γ΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης