Ο Μάρτηςκαι η «Μαρτιά»

379637-ftiaxemarti

Ο μήνας Μάρτιος πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars = Άρης). Είναι ο πρώτος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου.

Στο βυζάντιο γιόρταζαν την πρώτη Μαρτίου με σπουδαίες εκδηλώσεις  και έθιμα, όπως «τα χελιδονίσματα» που προέρχονται από την αρχαιότητα. Έτσι, την Πρώτη Μαρτίου τα παιδιά  έφτιαχναν ένα ομοίωμα χελιδονιού και τραγουδώντας το ανάλογο τραγούδι πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, για να μαζέψουν αυγά.

Ένα έθιμο που τηρείται και στις μέρες μας  είναι ο «ο Μάρτης» ή «η Μαρτιά» : από την 1η ως τις 31 του Μάρτη  συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, ο «Μάρτης» ή η «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» φοριέται κυρίως από τα παιδιά,  για να προστατεύει τα πρόσωπά του από τον ανοιξιάτικο ήλιο,  ώστε να μην καούν.

Ο «Μάρτης» φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μη σκοντάφτει ο κάτοχός του. Ακόμη, σε ορισμένες  περιοχές της χώρας κρεμούσαν τον Μάρτη όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς, για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες, για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο.Αλλού πάλι τον φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και τον δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής,  για να καεί μαζί τους.

ΜΑΡΤΙΑ 1

Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά»  λέγεται πως είναι ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι το έθιμο  έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή όσοι συμμετείχαν σε αυτά συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία «Μάρτινκα» και στην Αλβανία ως «Βερόρε». Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται «Μαρτενίτσα». Τέλος, το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία «Μαρτσισσόρ». Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας.

 

Πηγή :

http://edu.klimaka.gr/diafora/557-paradosi-marths-klimaka.html

 

Κυρατζή Χριστίνα, Γιάνναρου Ελευθερία, μαθήτριες της Α΄  Τάξης

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης