Τα δέκα κορυφαία διαστημικά επιτεύγματα για 2015

Pluto

Πλούτων

5 Αφροδίτη

Αφροδίτη

Το 2015 έφυγε και μας άφησε σημαντικά διαστημικά επιτεύγματα.  Τα δέκα κορυφαία από αυτά σύμφωνα με το εξειδικευμένο space.com είναι τα εξής:

Στην πρώτη θέση, το πρώτο ταξίδι του σκάφους Νέοι Ορίζοντες στον μακρινό Πλούτωνα, με το οποίο η NASA ολοκλήρωσε πλέον τον κύκλο επισκέψεων στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Η ιστορική πρώτη όρθια προσεδάφιση πυραύλου στη Γη μετά από ταξίδι στο διάστημα: Προ ημερών η ιδιωτική διαστημική εταιρεία Space Χ του επιχειρηματία Έλον Μασκ εκτόξευσε τον πύραυλο Falcon 9, ο οποίος, αφού έθεσε σε τροχιά 11 δορυφόρους, κατάφερε να επανέλθει…σαν κύριος, σε όρθια θέση στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, όπως ακριβώς είχε εκτοξευθεί.

Space Station

Falcon 9

Η πρώτη αποστολή στη Δήμητρα (Ceres), το μεγαλύτερο σώμα στην εκτεταμένη ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία: τον Μάρτιο το σκάφος Dawn της NASA τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή.

Το πείραμα ετήσιας παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Τον Μάρτιο ο αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι και ο ρώσος κοσμοναύτης Μιχαήλ Κορνιένκο ξεκίνησαν την πρώτη ετήσιας διάρκειας (αντί για τη συνήθη εξάμηνη) αποστολή παραμονής τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (επέστρεψαν στη Γη στις 2/3/2016).

Space Station

Σκοτ Κέλι και  Μιχαήλ Κορνιένκο

Το ιαπωνικό σκάφος Ακατσούκι κατάφερε με τη δεύτερη προσπάθεια -μετά την αρχική αποτυχία του το 2010- να τεθεί σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη, για να τη μελετήσει.

3 dawn

Το σκάφος Ακατσούκι

Η νεκρανάσταση του Falcon 9 της Space X: μετά από έξι πετυχημένες ρομποτικές αποστολές στον  Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στο έβδομο ταξίδι του, τον Ιούνιο, ο πύραυλος εξερράγη καταστρέφοντας και τη μη επανδρωμένη κάψουλα Dragon. Όμως, μετά από βελτιώσεις, όχι μόνο ξαναπέταξε, αλλά -όπως είδαμε- επέστρεψε όρθιο στη Γη.

Space Station Spacewalk

Η νεκρανάσταση του Falcon 9 

Άλλη μια ιδιωτική διαστημική εταιρεία, η Orbital ΑΤΚ, κατόρθωσε τον Δεκέμβριο να στείλει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το δικό της σκάφος Cygnus.

Orbital Sciences Antares Launch

Το σκάφος Cygnus

Μετά την ιστορική άφιξη στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο το 2014, η «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) συνέχισε να παρακολουθεί κατά πόδας τον κομήτη το 2015 και το 2016 θα ολοκληρώσει την αποστολή της αυτοκαταστρεφόμενη πάνω του.

8κομητης

 Κομήτης 67Ρ

Οι πρώτοι αστροναύτες-ταξιτζήδες: Η NASA επέλεξε φέτος τα πρώτα πληρώματα που θα στελεχώσουν τα ιδιωτικά εμπορικά διαστημικά σκάφη-ταξί, τα οποία από το 2017 θα κάνουν το δρομολόγιο Γη-Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Exchange Wallops Flight Facility

Αστροναύτες-ταξιτζήδες

Τρίτα γενέθλια για το Curiosity στον “Αρη: To ρόβερ συμπλήρωσε φέτος τον Αύγουστο τρία χρόνια αναζητήσεων στον «κόκκινο πλανήτη» και το 2016 αναμένεται να στείλει νέα ενδιαφέροντα στοιχεία.

10 Άρης

Άρης

Το 2016 αναμένεται ότι  θα εξάψει επίσηςτο ενδιαφέρον της ανθρωπότητας για τα διαστημικά ταξίδια!

Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/2015/12/30/tech—astronaftis_n_8893058.html

Κώστογλου Ανθή, Καρακόλη Ευτυχία, Κρυσταλλίδου Νεφέλη, μαθήτριες της Γ΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης