Καρναβάλια σε όλη τη χώρα

αρχείο λήψης

Από την καρδιά του καρναβαλιού, την Πάτρα, μέχρι το Γαλαξίδι, την Άμφισσα, την Ξάνθη και το Ρέθυμνο η χώρα ζει σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Σε κάποιες μάλιστα περιοχές, όπως η Θήβα με τον βλάχικο γάμο, αναβιώνουν έθιμα που χάνονται στα βάθη του χρόνου.

Η οικονομική κρίση αποτελεί σημείο αναφοράς για σχεδόν όλα τα καρναβάλια, από την Ξάνθη με το Τσίρκο η Ελλάς μέχρι το Γαλαξίδι με το Γάμο – Μνημόνιο του Κρίσου και της Κρίσης. Μάλιστα στο Κιλκίς κάνουν την εμφάνισή τους οι λεγόμενο ΤρΑΓοϊκανοί, με τη μορφή τράγου και ανθρώπου.

Στην Ξάνθη το θέμα του φετινού καρναβαλιού είναι Τσίρκο η Ελλάς και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με το κάψιμο του Τζάρου.

Στην Πάτρα, τη βασίλισσα του καρναβαλιού, θα γίνει η μεγάλη παρέλαση με εκατοντάδες άρματα και καρναβαλιστές, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει η τελετή λήξης με συναυλία και την καθιερωμένη καύση του καρνάβαλου.

Πάτρα

Στον Τίρναβο μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα επικρατεί πολύ κέφι, χορός και …πικάντικα τραγούδια των ημερών.  Την Καθαρά Δευτέρα αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο του μπουρανί από παλιούς και νέους Μπουρανίτες.

Μπουρανί

Σε ρυθμούς καρναβαλικούς κινείται και η περιοχή της Μεσσήνης. Ανάβουν οι παραδοσιακές φωτιές, γίνεται παρέλαση αρμάτων και η  αναβίωση Χωριάτικου Γάμου στην πλατεία της Μαθίας.  Την Καθαρά Δευτέρα στις 11 π.μ. θα γίνει η αναπαράσταση της Δίκης και του Απαγχονισμού της Γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ Πασά στην περιοχή της Κρεμάλας.  Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης θα κλείσει με τον λόγο του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Μεσσήνη

Το καθιερωμένο κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου θα παρακολουθήσουν και όσοι βρεθούν στο Ρέθυμνο, ενώ την Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσει στους δρόμους της πόλης το έθιμο του μουντζουρώματος, με γλέντι και τραγούδια.

Ρέθυμνο

Με την αναπαράσταση του βλάχικου γάμου ολοκληρώνει η Θήβα τις αποκριάτικες εκδηλώσεις της. Οι Καπεταναίοι με τον Πανούση (υπηρέτη), το Φλάμπουρο και τα τοπικά όργανα (πίπιζα και νταούλι), φέρνουν βόλτα τα βλάχικα κονάκια και συναθροίζουν τα παλικάρια του μπουλουκιού. Συγκεντρώνονται τα μπουλούκια στους κεντρικούς δρόμους στην πλατεία και χορεύουν. Στον πεζόδρομο του Επαμεινώνδα γίνονται το προξενιό και τα αρραβωνιάσματα.

Βλάχικος γάμος Θήβας

Με αλευρομουντζουρώματα την Καθαρά Δευτέρα, φωτιές σε πλατείες και δρόμους, μουσική και γλέντι θα γιορτάσει το Γαλαξίδι το τριήμερο. Ο κύκλος της αποκριάς κλείνει την Καθαρά Δευτέρα, με τον καθιερωμένο αλευροπόλεμο, έθιμο που διατηρείται από το 1801.

Στη Σκύρο το δίδυμο της σκυριανής Αποκριάς, ο γέρος και με την ντάμα του, την κορέλα, βγαίνει στους δρόμους δίνοντας μια ξεχωριστή εικόνα των ημερών. Μια άλλη εκδήλωση είναι η τράτα, που είναι αναπαράσταση ναυτικής ζωής και ψαράδες στην πλειονότητά τους σατιρίζουν έμμετρα καταστάσεις και γεγονότα που αφορούν την κοινωνική ζωή στην Ελλάδα γενικότερα. Την Καθαρά Δευτέρα σχεδόν όλοι οι Σκυριανοί με παραδοσιακές τοπικές στολές κατεβαίνουν στην πλατεία του χωριού, χορεύουν και τραγουδούν σκυριανά τραγούδια.

Πέρα από το κέφι και τους χορούς, στη χώρα μας τηρούνται πολλά όμορφα έθιμα, που αξίζει κανείς να δει, αν βρεθεί σε κάποιο από αυτά τα μέρη.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ta_karnabalia_se_oli_tin_ellada-63621599/

Μανεσίδης Στέφανος, Κουκουράβας Θεοδόσης, , μαθητές και Α΄Τάξης, και Χωριάτης Παναγιώτης, μαθητής της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης