Γιατί στις 25 Μαρτίου;

Ο Όρκος της Αγίας Λαύρας (Θ. Βρυζάκης)

Ο Όρκος της Αγίας Λαύρας (Θ. Βρυζάκης)

Εθνική γιορτή η 25η Μαρτίου, καθώς γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη.

Πώς όμως ορίστηκε η ημερομηνία αυτή ως ημέρα της εθνικής μας εορτής; Οι ιστορικοί λένε ότι κανένα σπουδαίο πολεμικό γεγονός δε συνέβη την 25η Μαρτίου.  Ούτε καν η ύψωση του λαβάρου της Μονής της Αγίας Λαύρας και η ορκωμοσία των παλληκαριών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.  Το περιστατικό άλλωστε της Αγίας Λαύρας είναι ένας εθνικός μύθος, τον οποίον οφείλουμε στον Γάλλο περιηγητή και ιστορικό Φρανσουά Πουκεβίλ, ο οποίος συνέγραψε την τετράτομη Ιστορία της Αναγεννήσεως της Ελλάδος (1824).  Η ιστορία διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, αλλά και μέσω του πίνακα Ο Όρκος της Αγίας Λαύρας (1851) του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη (1814-1878).   Μάλιστα και ο ίδιος ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν αναφέρει λέξη για το περιστατικό στα απομνημονεύματά του. Είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι εκείνη την ημέρα δεν βρισκόταν στη Μονή της Αγίας Λαύρας αλλά στην Πάτρα, όπου όντως όρκισε τους επαναστάτες της περιοχής στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

Στην πραγματικότητα η Επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821 αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο.  Η πρώτη πολεμική ενέργεια ήταν η  πολιορκία των Καλαβρύτων που άρχισε στις  21 Μαρτίου.  Στις 23 Μαρτίου οι Μανιάτες υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τη συνεπικουρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.  Την ίδια ημέρα, οι άνδρες του Αντρέα Λόντου θέτουν υπό τον έλεγχό τους τη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο), ενώ επαναστατικός αναβρασμός επικρατεί στην Πάτρα.  Από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Άγιο Όρος αναχωρεί ο Σερραίος έμπορος και φλογερός πατριώτης Εμμανουήλ Παππάς, προκειμένου να ξεκινήσει την Επανάσταση στη Μακεδονία.

ο Πετρόμπεης εισβάλλει στην Καλαμάτα (Πέτερ Φον Ες)

Ο Πετρόμπεης εισβάλλει στην Καλαμάτα (Πέτερ Φον Ες)

Η 23 Μαρτίου, λοιπόν,  θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει τη θέση της 25ης ως ημέρα της εθνικής επετείου.  Ωστόσο, η επέτειος του εθνικού ξεσηκωμού ορίστηκε να γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.  Ήταν, μάλιστα, και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Πηγή: http://www.sansimera.gr/articles/503#ixzz43utMcHtz

 

Γιάνναρου Ελευθερία και Μανεσίδης Στέφανος, μαθητές της Α΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης