Μονόδρομος η μετάβαση στην Πράσινη ενέργεια

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

100 ημέρες  μετά την υπογραφή της Συμφωνίας στο Παρίσι  για το Κλίμα λίγα έχουν αλλάξει. Αισιόδοξη παραμένει η επικεφαλής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή Κριστιάνα Φικγκουέρες. Εκτιμά ότι το μέλλον βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μετά από πολλά εμπόδια, χρονοτριβές, διαπραγματεύσεις  και νομικές ασάφειες η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που έγινε  τον περασμένο Δεκέμβριο κατέληξε τελικά σε συμφωνία. Οι πανηγυρισμοί όμως  και το αρχικό κλίμα ευφορίας έχουν δώσει τη θέση τους στον προβληματισμό για την έμπρακτη υλοποίηση των στόχων από όλες τις  χώρες που την υπέγραψαν. Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί, εκτιμά η επικεφαλής του ειδικού τμήματος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή Κρ. Φιγκουέρες σε συνέντευξή της στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. «Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι χαρούμενες και υπερήφανες για αυτό που κατάφεραν στο Παρίσι. Ωστόσο, η συμφωνία του Δεκεμβρίου παραμένει ένα μνημόνιο συνεννόησης, το οποίο στη συνέχεια κάθε κράτος θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει και να υλοποιήσει», απαντά η Κρ. Φιγκουέρες.Όπως υπογραμμίζει η ίδια, το θετικό είναι ότι αυτή τη φορά κοινή βούληση όλων είναι να μην παραμείνει και η συμφωνία αυτή κενό γράμμα ή ευχολόγιο μεγαλόστομων προτάσεων για την προστασία του κλίματος

Η κλιματική αλλαγή στην κορυφή της ατζέντας του ΟΗΕ

Πολλοί, και ίσως εύλογα, διερωτώνται αν το θέμα της κλιματικής αλλαγής θα παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας του ΟΗΕ για πολύ ακόμη, δεδομένης της δύσκολης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συγκυρίας διεθνώς. Για την Κριστιάνα Φιγκουέρες όμως δεν ισχύει στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο. «Μπορεί να φαίνεται ότι συμβαίνει αυτό, γιατί το θέμα δεν ενδιαφέρει και τόσο τα ΜΜΕ. Η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι ήταν μια καλή ευκαιρία να προβληθεί αυτό το θέμα εκ νέου σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο από εδώ και πέρα το θέμα της ενεργειακής μετάβασης εναπόκειται στα χέρια των 195 χωρών που συνυπέγραψαν», λέει η ίδια χαρακτηριστικά.

Το κλειδί της επιτυχίας αυτή τη φορά έγκειται, εκτιμά η Φιγκουέρες, στις πιο αυστηρές νομικές δεσμεύσεις που δέχεται πλέον κάθε χώρα να αναλάβει. «Κάθε πέντε χρόνια όλες οι χώρες θα πρέπει τεκμηριωμένα να παρουσιάσουν τι έχουν κάνει στον τομέα της προστασίας του κλίματος. Πρόκειται για μια επιταγή της παγκόσμιας κοινότητας για συλλογική πρόοδο στον τομέα αυτό». Για την επικεφαλής του ΟΗΕ το μέλλον, τόσο στις πλούσιες όσο και στις γοργά αναπτυσσόμενες χώρες, βρίσκεται σε κάθε περίπτωση στην πράσινη ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Πηγή :http://energypress.gr/news/oie-monodromos-i-metavasi-stin-prasini-energeia

Λογοθέτη Ειρήνη, μαθήτρια της Α΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης