Περιστέρια παρακολουθούν …την ατμοσφαιρική ρύπανση!

londino-peristeria-gia-tin-gia-tin-parakolouthisi-tis-atmosfairikis-rupansis

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Δέκα περιστέρια στο Λονδίνο εφοδιάστηκαν με αισθητήρες και επιστρατεύθηκαν προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα η κατανομή της αιθαλομίχλης και της υπόλοιπης ατμοσφαιρικής ρύπανσης γύρω από την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πρώτη «περιπολία» των περιστεριών θα διαρκέσει μόλις τρεις ημέρες, αλλά η δοκιμή αυτή θα θέσει τις απαραίτητες βάσεις για τη διεξαγωγή μιας μεγαλύτερης μελλοντικής μελέτης, σε συνεργασία με ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές με το νέο πρόγραμμα στοχεύουν στη συμμετοχή του κοινού στην έρευνά τους, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και στην υποστήριξη πολιτικών για την καταπολέμηση της ρύπανσης, η οποία δυστυχώς παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

saragebo-atmosfairiki-rupansi

Υπολογίζεται  ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, ενώ αποτελεί τον τέταρτο υψηλότερο παράγοντα κινδύνου για θάνατο, σε παγκόσμιο επίπεδο.  Αν και η ρύπανση του αέρα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πλειοψηφία των 5,5 εκατομμυρίων θανάτων συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες και την Ασία.  Συγκεκριμένα, περισσότερο από το 55% των ετήσιων θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση λαμβάνουν χώρα στην Ινδία και την Κίνα.

Ο κύριος παράγοντας της ρύπανσης είναι τα αιωρούμενα σωματίδια όπως αερολύματα, καπνός, αιθάλη, σκόνη και άλλες τοξίνες και αναθυμιάσεις που αιωρούνται στον αέρα.

Πέρα από τις μελέτες που καθιστούν γνωστές τις διαστάσεις του προβλήματος, για να αντιμετωπιστεί αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι, ο καθένας ξεχωριστά.

Πηγές: http://www.naftemporiki.gr/story/1082253

http://www.naftemporiki.gr/story/1066579/i-rupansi-tis-atmosfairas-prokalei-55-ekatommuria-proorous-thanatous-ton-xrono

 

Μανεσίδης  Στέφανος και  Κουκουράβας  Θεοδόσης, μαθητές της Α΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης